ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволяє Росії повернутися: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Російська делегація зможе повернутися до ПАРЄ без обмеження права голосу. За таке рішення проголосували 118 євродепутатів.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка передбачає зміну механізму санкцій і дозволяє Росії повернутися до роботи без обмежень права голосу.

Таке рішення підтримали 118 депутатів, 62 проголосували проти, 10 утрималися. Резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії та Туреччини. Частково рішення підтримали Швейцарія, Німеччина, Молдова, Чехія, Вірменія та Нідерланди. Проти були Україна, Грузія, Польща, Литва, Естонія, Велика Британія та Швеція.

«Слово і Діло» подивилося, що з цього приводу пишуть у соціальних мережах.

«Можна зараз говорити про продажну (радше цинічно-прагматичну) Європу, яку цікавить лише бізнес і протидія Китаю. В якій без Москви ніяк. І це багато в чому правда. Можна зараз нарікати на Зеленського, який нічого не зробив, щоб запобігти поверненню РФ до ПАРЄ, хоча міжнародка – це суто його сфера відповідальності. І це буде справедливо. Можна зараз злитися на Порошенка, який своїм постійним жебрацтвом без зворотних пропозицій витратив усі аванси, які могла нам дати нинішня Європа. Однак реальність це не змінить. Світ любить сильних. Поки ми слабкі, в нас немає шансів. І слабкі – це не лише про кількість танків. І навіть не про рівень ВВП. Це, перш за все, про розуміння своїх національних стратегічних інтересів. Навіть не про те, щоб доводити всім, що ми – не Росія. А в тому, щоб, нарешті, визначитися – ми взагалі чого для себе хочемо? Якої долі? Ми хто? Якими засобами цього можна досягти? Що ми можемо продати світу та чи може бути це успішним? Що ми запропонували європейцям конкретного, щоб бути вигіднішими за Росію? А тільки так це й діє. Скільки ще могла тривати ситуація, коли ми вимагаємо від Європи того, чого не робимо самі?», – написав Богдан Буткевич.

«У нас приголомшлива поразка на міжнародній арені. Але Зе, звичайно ж, не винен. Він не винен, що не захотів зустрітися з нашою делегацією в ПАРЄ напередодні поїздки. Не винен, що в нього немає жодних дипломатичних зв'язків і важелів. Не винен, що немає чіткого розуміння процесів, які відбуваються. Не винен, що він порожнє місце. У всьому винні «старі обличчя», «барига» й клята Європа», – написала Олена Яхно.

«Ось тільки не потрібно істерик. Все тільки починається. Ми скоро побачимо в делегації РФ у ПАРЄ депутатів Держдуми, «обраних» в окупованому Криму. Не дивуємося. Концентруємося. Контратакуємо. Нам потрібно була ця поразка, щоб не плекати ілюзій», – вважає Андрій Клименко.

«Ще один із наслідків голосування в ПАРЄ: тепер бачимо, як нашого президента сприймають європейські партнери. Ніяк не сприймають. Поїздки Зеленського до Парижа та Берліна, де він повторював тези платформи Порошенка, інформаційно ніби виглядали нормально. Хоча набатом били слова Макрона про переговори з терористами й повернення делегації РФ до ПАРЄ. Зеленський же старанно промовляв про санкції проти РФ і міжнародний тиск. І правильно робив, але очевидно просто сказати це на брифінгу було недостатньо», – написав Роман Кулик.

«За останні роки Україна не зробила економічного прориву. Судова реформа дискредитована. Відсутня стратегія перемоги з Криму та Донбасу. Але є й чим пишатися. На тлі поразки в ПАРЄ Україна може пишатися командою депутатів, які ці роки відстоювали інтереси країни. Сподіваюся, більшість з цієї команди представлятиме Україну й після виборів», – написав Андрій Длигач.

«Європейські цінності – це не демократія, свобода слова та інші міражі. Європейська цінність одна – це євро. Втім, беруть і доларами. І нехай тепер хоч один порадник із європейських структур або наших квартирооптимістів щось ляпне про європейські цінності, про те, що ми десь не відповідаємо», – написав Кирило Сазонов.

«Ситуація навколо ПАРЄ – закономірний і справедливий результат української політики. Не нашої делегації, яка зробила все можливе й неможливе, а саме політики на вищому рівні. В основі політики завжди лежать матеріальні інтереси. Вони можуть бути закамуфльовані якоюсь ідеологією, релігією, але в глибині саме вони. Україна за 5 років не запропонувала жодного раціонального плану щодо виходу із ситуації на Донбасі та в Криму. Україна не зробила стрибка в державному розвитку. Наша економіка, як і раніше, стагнує й удесятеро менша за російську. Тому Україна не може викупити частку фінансування Росії в ПАРЄ, а це основний мотив, чому Європа хоче повернути РФ туди», – вважає Юрій Романенко.

Нагадаємо, українська делегація в ПАРЄ може призупинити свою участь в Асамблеї.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: