У лікарнях знайшли прострочені ліки для тяжкохворих дітей на суму понад 4 млн грн

Читать на русском
Державна аудиторська служба провела фінансовий аудит виконання бюджетної програми Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру.

Станом на грудень 2018 року українські медичні заклади не встигли використати ліки для тяжкохворих дітей на загальну суму понад 4 мільйони гривень.

Про це йдеться в результатах державного фінансового аудиту виконання бюджетної програми «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» за 2015-2018 роки, який оприлюднила експертна організація StateWatch в межах проєкту «Громадський контроль над бюджетними витратами медичних інститутів», повідомляє «Слово і Діло».

Ці медикаменти призначалися для дітей, хворих на хронічний гепатит, гемофілію типів А або В або хворобу Віллебранда, для лікування онкохворих дітей та від інших хвороб. Аудитом встановлено, що основними причинами виникнення у закладах охорони здоров’я медикаментів та медичних виробів із терміном придатності, що завершився, були:

  • зменшення кількості хворих, для яких були поставлені ліки, у зв’язку з тимчасовою окупацією частини території Луганської області - 77% від загальної суми втрат;

  • відсутність перерозподілу залишку ліків до інших регіонів - 16% від загальної суми;

  • подання закладами охорони здоров'я недостовірної інформації про потребу в ліках понад реальну потребу - 4% від загальної суми;

  • інші причини 3%.

Найбільше ліків було зіпсовано в Луганській обласній дитячій лікарні. Зокрема, медикаментів для дітей хворих на гемофілію прострочили на 3 млн грн; вакцин для профілактики захворювання на гемофільну інфекцію — на 117 тис. грн та інше. Також значні обсяги препаратів втратили строк придатності в Центрі первинної медико-санітарної допомоги міста Слов’янськ Донецької області – дитячі ліки від гемофілії на 213,5 тис. грн; в Рівненському обласному медичному об’єднанні «Фтизіатрія» – медикаменти від туберкульозу на суму 61,4 тис. грн та в Обласній базі медичного постачання Житомирської облради – ліки для супроводу онкохворих на суму 34,9 тис. грн.

Нагадаємо, у Херсонській області переплатили майже 1 млн грн за інсулін. Раніше медичний центр Одеси втратив доходів на півмільйона гривень. Також аудитори встановили, що Волинські санаторії неефективно використали майже 300 тис. грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: