Пристайко заявив, що дав згоду на «формулу Штайнмаєра»

Читать на русском
Він зазначив, що для проведення виборів на окупованій частині Донбасу спочатку повинні бути створені відповідні умови.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що дав згоду на так звану «формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це він заявив на спільному засіданні парламентських комітетів із євроінтеграції і закордонних справ у середу, 18 вересня.

«Формула Штайнмаєра». Чому її знову обговорюють та чи є альтернатива?Глава держави вже заявив, що у Нормандському форматі обговорюватимуть всі пункти Мінських угод і формулу Штайнмаєра.

«Ми домовилися про «формулу Штайнмайєра» на зустрічі радників 2 вересня, і я можу сказати те, на що я дав згоду. Закон про особливий статус набуває чинності в попередньому форматі на момент проведення виборів, а остаточно набуває чинності після рішення ОБСЄ», - сказав Пристайко.

«Це - те, що записано в рішенні. Більше там нічого немає. Треба щоб всі партії, представлені за цим столом, всі медіа, представлені тут, мали доступ до виборів, і так далі. Тільки тоді вибори можуть бути визнані відповідними стандартам ОБСЄ», - додав міністр.

Він зазначив, що для проведення виборів на окупованій частині Донбасу спочатку повинні бути створені відповідні умови.

«Спочатку створюються необхідні оборонні умови, і тільки потім проводяться вибори, президент Зеленський це чітко сказав», - додав голова МЗС.

За його словами, президент Володимир Зеленський був готовий до зустрічі нормандської четвірки 17 вересня, але Росія виявилася «технічно не готовою». Також Пристайко розповів про нові підходи у питанні амністії учасників конфлікту на Донбасі.

«Є різні варіанти підходу. Є напрацювання попередників... і є нові підходи», - сказав Пристайко.

Він підкреслив, що варіант проведення амністії учасників конфлікту на Донбасі, який буде обраний владою, залежить від того, «на скільки гнучким буде український народ, українські депутати і уряд», а також на скільки далеко готова зайти країна у рішенні цього питання. У той же час він визнав, що є й «червоні лінії» в цьому питанні, які Київ не перейде, пояснивши, що амністовані не будуть «ті, хто вбивав і знущався».

За словами Пристайка, план Зеленського виключає кровопролиття в регіоні, він пропонує розвести сили і засоби сторін відразу по всій лінії зіткнення.

«Президент Зеленський в своєму плані пропонує не розводити тільки ділянки, інакше ми будемо розводити 300 років, а розвести відразу по всій лінії зіткнення», - сказав він.

Також він повідомив, що Україна розглядає введення миротворчої місії як один із можливих кроків у ситуації, якщо не вдасться досягти врегулювання на Донбасі за допомогою Мінських домовленостей.

«У цьому наша пропозиція - спробувати вирішити нашу ситуацію на основі тих Мінських угод, які укладені. Якщо у нас не виходить і ми стикаємося з повним небажанням просуватися далі, одним із варіантів наступних кроків буде миротворча місія», - сказав він.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що на переговорах в Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі українська сторона відмовилася підписувати «формулу Штайнмаєра».

Також нагадаємо, Волкер заявив, що партнери не будуть підштовхувати Україну до «формули Штайнмаєра».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: