«Формула Штайнмаєра». Чому її знову обговорюють та чи є альтернатива?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

При розгляді «формули Штайнмаєра» або будь-якого іншого плану головне — пам'ятати про те, що диявол криється в деталях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов.

На думку експерта, активізація дискусій навколо «формули Штайнмаєра» пов'язана з тим, що це фактично одна з небагатьох позицій, яка викладена чітко та послідовно.

Він звернув увагу на те, що Україна досі не запропонувала конкретного плану, а лише іноді згадує про якусь «дорожню карту».

«Чи запропонувала Україна альтернативу? Чи був «план Клімкіна» або «план Зеленського»? Через брак інших варіантів і з огляду на те, що після обміну полоненими потрібно рухатися далі, взялися за «формулу Штайнмаєра»», — пояснив Золотарьов.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Він акцентував, альтернатива, про яку говорить Україна, зводиться до того, що все повертається в статус-кво до 2013 року.

Експерт критично оцінив таку риторику, оскільки до Майдану Донецький регіон перебував фактично в особливому статусі, мав замкнуте адміністративне управління, куди не допускали Київ, внаслідок чого з'явився Янукович з компанією.

«Якщо в ОПУ цього хочуть, то це дивне бажання. Тому позиція України потрібна, але її немає, а пропозиції все повернути в часи до майдану — не вирішення питання», — запевнив Золотарьов.

Політолог критично оцінив реакцію українського політикуму на появу будь-яких планів щодо Донбасу, яка зводиться до підвищених тонів та істерії, у зв'язку з чим зрозуміти суть і вирішити проблеми зрештою нереально.

На його погляд, у будь-яких планів, навіть хороших, є дві сторони. Зокрема, експерт позначив, що все залежить від того, як буде реалізований той чи інший план.

«Чи буде можливість реального контролю кордону з РФ? Контроль повинен бути не на папері. Якщо практична реалізація плану дозволяє контролювати кордон, то є сенс розмовляти про такий варіант. Все інше — автономія, статус мови, амністія — ритуальні політичні дії», — підкреслив експерт.

На його думку, Україні не варто сподіватися на остаточне вирішення ситуації, можливо, вдасться досягнути лише переходного варіанту.

Путіну потрібен конфлікт, що тліє, або місце, на яке він зможе вказувати, мовляв «от, що буде без сильної руки».

«Росіяни не вірять в те, що накоїв Путін у низці країн. У РФ повірять, що грузини, молдавани й українці — дурні. Поки це працює, вирішити проблему неможливо. Але для того, щоб хоча би пограти з Путіним, потрібно мати своє чітке бачення, чого немає», — резюмував Володимир Золотарьов.

Додамо, президент Володимир Зеленський наполягає на якнайшвидшому проведенні переговорів у форматі «нормандської четвірки». Глава держави вже заявив, що під час зустрічі обговорюватимуть всі пункти Мінських угод і «формулу Штайнмаєра».

Відзначимо, що в Кремлі заявили про готовність провести зустріч у жовтні.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: