Зміни до процедури внесення депутатських запитів обмежують функцію депутатського контролю — юрист

Читать на русском
Проголосований 13 вересня у першому читанні законопроект 1036-1 Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення депутатських запитів є обмеженням парламентського контролю.

Проголосований 13 вересня у першому читанні законопроект 1036-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення депутатських запитів» є обмеженням парламентського контролю.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» повідомив експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Депутатський запит – це одна з форм депутатської діяльності, одна з форм парламентського контролю. Якщо ми говоримо про обмеження кількості депутатських запитів, здійснених протягом тижня, ми фактично говоримо про обмеження парламентського контролю», – підкреслив юрист.

Водночас Москалюк зауважив, що бажання «Слуги народу» обмежити кількість депутатських запитів є закономірним, оскільки чимало депутатів займалися своєрідним спамом, надсилаючи запити в хаотичному порядку, а подекуди заробляли на цій діяльності.

«Очевидно, законотворці враховують ті чутки, які неодноразово ходили, з приводу того, що багато-хто з депутатів заробляв на депутатських запитах. Це можна було побачити і на оприлюднених плівках, які були пов’язані з народним депутатом VIII скликання Ігорем Мосійчуком», – нагадав експерт.

Як відомо, сам Мосійчук публічно підтверджував наявність прайсу на депутатський запит, хоча і наполягав, що ролик стосовно нього є сфальшованим. Колишній радикал стверджував, що один запит, залежно від того, щодо чого він подається, коштує від 3 до 10 тисяч доларів.

Нагадаємо, законопроект 1036-1, ухвалений ВРУ у першому читанні передбачає, що на одному пленарному тижні може бути внесено не більше двох депутатських запитів від одного народного депутата. А тексти запитів і відповідей на них розміщуються на Офіційному порталі парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: