Зеленський має право розпустити ЦВК і сформувати нову ще до початку місцевих виборів – юрист

Читать на русском
Розпуск ЦВК можливий завдяки змінам до законодавства, які ухвалили на хвилі революційної доцільності. Тепер президент хоче сформувати свою комісію до місцевих виборів.
Слово і Діло

Намір президента Зеленського розпустити весь склад Центральної виборчої комісії абсолютно законний та дає можливість сформувати нову ЦВК ще до початку місцевих виборів, які мають відбутися у 2020 році. Про це «Слову і Ділу» в коментарі сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Юрист зазначив, що відповідно до статті 31-1 закону про ЦВК, повноваження всього складу Комісії можуть бути достроково припинені парламентом за вмотивованим поданням президента. Рада має ухвалити рішення не менш як двома третинами від її конституційного складу (300 голосів).

«Коли цю норму ухвалювали, то вносили зміни до закону про ЦВК в 2014 році на хвилі революційної доцільності і тепер бумерангом через 5 років воно повертається такими рішеннями», – пояснив експерт.

Він додав, що зміни вносилися спеціально, щоб одномоментно можна було звільнити одразу всіх членів ЦВК.

На скандальному 210-ому окрузі змінився переможець: ЦВК встановила остаточні результатиЦВК України встановила результати позачергових виборів народних депутатів в ОВО № 210. 16 серпня після перерви Комісія продовжила свою роботу в режимі засідання.

«Це законно і президент може це здійснити. Тепер питання, чи набереться 300 голосів, але це вже справа домовленостей. Інша річ, що за такої потужної концентрації влади команда президента буде мати ще й свою ЦВК, особливо враховуючи, що у 2020 році мають відбутися місцеві вибори», – зазначив Москалюк.

Юрист відмітив, що ЦВК формується на пропорційній основі і складається із 17 членів. За процедурою, президент пропонує кандидатури, а Верховна рада затверджує або відхиляє їх.

Нагадаємо, ЦВК у нинішньому складі була сформована у вересні 2018 року. Тоді щоб задовільнити всі політичні апетити нардепам довелося збільшити склад ЦВК. Після цього група депутатів з опозиційної фракції заявила, що оскаржуватиме цю законодавчу ініціативу в Конституційному суді.

Також ми писали, що ЦВК купила нардепам значки по 1800 гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: