Запуск Антикорупційного суду: які справи розглядатиме та чи будуть вироки

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Антикорупційний суд повинен займатися справами топкорупціонерів, які розслідували в НАБУ, але тривалий час не розглядали в місцевих судах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Юрист зазначив, що під час діяльності суду ще належить вирішити багато організаційних питань.

Однак, за його словами, ключове завдання, яке не вирішене остаточно на момент запуску суду, відноситься до підсудності ВАКС, в результаті чого суд може виявитися заваленим різними справами, які не належать до категорії високопосадової корупції.

«Кілька тисяч справ можуть бути передані до суду, якщо збережеться чинна редакція КПК, яка визначає підсудність Антикорупційного суду. У зв'язку з цим президент визначив як невідкладний документ, який уточнить підсудність суду», — пояснив Куйбіда.

Антикорупційні війни: хто змагатиметься за вплив на силові органиЗ обранням нової влади антикорупційні органи почали діяти сміливіше. З чим пов’язана така активізація – сприятливими умовами чи політичними чинниками – розбирався політолог Олександр Радчук.

Експерт наголосив, якщо не візьмуть до уваги даний закон, то діяльність ВАКС буде малоефективною, з огляду на порівняно невелику кількість суддів.

«Чи доведеться чекати вироку тривалі роки, залежить від того, чи визначать підсудність належним чином», — зазначив юрист.

На його погляд, з урахуванням всіх неточностей ВАКС може стати ефективним органом в боротьбі з топкорупціонерами, є всі шанси стати свідками вироків.

«Можливо, перші вироки будуть не так швидко, як хотілося би. Справа повинна пройти всі етапи розгляду. Однак, якщо суд працюватиме тільки зі справами топкорупціонерів, результат буде. При цьому швидше, ніж якби справи вирішувалися в місцевих судах», — підкреслив Куйбіда.

За його словами, зарплати суддів Антикорупційного суду від 6 до 12 тисяч доларів диференційовані в залежності від стажу, навичок, досвіду роботи.

Він додав, що це приблизно такий же розмір оплати, який мають судді апеляційних судів.

При цьому оклади суддів Антикорупційного суду в рази менше за оклади суддів Верховного суду України, додав експерт.

«Оклади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності на рівні із зарплатами суддів ВАКС, хоча ризиків для співробітників Антикорупційного суду більше», — резюмував Роман Куйбіда.

Нагадаємо, Вищий Антикорупційний суд в цілому нараховує 38 суддів, а саме: 27 суддів першої інстанції та 11 суддів апеляційної палати. Очолила ВАКС 37-річна Ольга Танасевич, яка повинна обіймати посаду 3 роки.

Також читайте, хто буде боротися за вплив на силові органи.

Раніше аналітики «Слова і Діла» дослідили світову практику створення антикорупційних судів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: