Чому Кличко хоче, щоб дострокові вибори в Києві пройшли якнайшвидше

Читать на русском
Дострокові місцеві вибори в столиці може ініціювати міський голова Києва. Якщо Верховна рада ухвалить таке рішення, то вибори повинні відбутися протягом 90 днів.

Міський голова Києва Віталій Кличко оголосив про консультації щодо дострокового припинення повноважень Київради, але сесія не відкрилась через відсутність кворуму. Для чого це меру столиці, де на парламентських виборах перемогли «слуги народу», та коли можна очікувати перевиборів в Києві, «Слово і Діло» спитало в експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

За словами юриста, законодавство передбачає дві можливості розпуску місцевої ради, але реалізувати можна тільки одну.

«Стаття 78 Закону «Про місцеве самоврядування» передбачає, що повноваження ради можуть бути достроково припинені, якщо сесії не проводяться без поважних причин у строк, передбачений цим законом. Має бути кворум», – пояснив Москалюк.

Щоправда, законодавство не уточнює, скільки разів має не відбутися засідань міськради, достатньо того, щоб вони не розпочиналися.

Кличко вже п'ять років керує Києвом: топ обіцянок мераВіталій Кличко вже п'ять років керує Києвом. Слово і Діло проаналізувало, як мер виконує свої обіцянки.

При цьому дострокові вибори можуть бути ініційовані шляхом проведення місцевого референдуму або за рішенням Верховної ради, яка і призначає дострокові вибори. Коли рішення ухвалюється, позачергові вибори проводяться у 90-денний термін.

«Оскільки плебісцит провести неможливо, тому що немає закону про місцеві референдуми, тому залишається єдиний варіант: за рішенням парламенту. Тобто Кличко має звернутись до парламенту», – уточнив Москалюк.

Можливо, Віталій Кличко, ініціюючи консультації в Київраді щодо дострокових виборів, намагається привернути до себе увагу ЗМІ та киян, але чи має він шанси перемогти, якщо на всіх 13 столичних одномандатних округах перемогу на дострокових парламентських виборах здобули представники «Слуги народу»?

На думку експерта, зважаючи на рейтинги, Кличку вигідніше, щоб вибори відбулися зараз. На перший погляд така однозначна підтримка «слуг народу» не дає Кличку надії на перемогу. До того ж, Москалюк вважає, що рейтинг президентської партії найближчим часом падати не буде.

При цьому експерт нагадав, що мажоритарники Зеленського набрали десь по 17-22% і якби інші кандидати об’єдналися, то результати виборів були би іншими.

«До того ж, рейтинг Кличка трохи зріс, але в цілому він має тенденцію до зниження, тому меру вигідніше провести вибори якнайшвидше», – підсумував Москалюк.

До речі, наприкінці серпня журналіст Соня Кошкіна наводила цікаву соціологію групи «Рейтинг», за кого би кияни проголосували, якби вибори відбулись за тиждень. Кличко був серед фаворитів і набрав би 17,3% загалом і 24,9% серед тих, хто пішов би на вибори.

Цікаво, що до рейтингу включили шоумена і не киянина Сергія Притулу, який йшов до парламенту у списках «Голосу». Наприкінці літа Притулу пітримало б 10,2% киян (14,6% — серед тих, хто визначився).

Представник «Слуги народу» та колишній генеральний директор 1+1 медіа Олександр Ткаченко набрав би 8,6% (12,1%).

У другому турі Кличко програв би Ткаченку: 28% проти 38%, але виграв би у Притули в один відсоток голосів (29% проти 28%).

Також Кличко виграв би у Берези (34% проти 19%), у колишнього мера столиці Омельченка (35% проти 24%).

Якби у двобої зійшлися Притула та Ткаченко, то відрив також склав би лише відсоток (27% проти 28%).

Нагадаємо, Кабмін підтримав рішення очільника Офісу президента про звільнення глави Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка, а депутати Київради, у свою чергу, попросили призначити на цю посаду Кличка.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що Кличко свідчив у НАБУ в кримінальному провадженні, яке відкрили за його зверненням. Провадження стосується публічної заяви Андрія Богдана про нібито пропозицію йому невідомими особами хабара в розмірі 20 мільйонів доларів нібито від імені та в інтересах Кличка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: