«Електронна столиця»: що заплановано в рамках програми на 2019 — 2022 роки

Читать на русском

Київська міська рада у 2015 році затвердила програму «Електронна столиця», метою якої було створення нових, більш сучасних методів доступу до інформації та надання адміністративних послуг в місті. На 2015 — 2017 роки на програму було заплановано фінансування в розмірі 844,2 млн грн, виділили з них 702,9 млн. А на початку серпня аудит показав, що з виділеної суми 254 млн грн витратили неефективно, і це призвело до втрат бюджету. «Слово і Діло» подивилося, як виконувалася програма в попередні роки і що заплановано на 2019 — 2022.

Прямі втрати бюджету від неефективного використання коштів оцінюють приблизно в 48 млн грн. КП «Інформатика» було співвиконавцем 10 заходів програми. Підприємство отримало 330,6 млн грн, із них 97,3 млн витратило неефективно. Наприклад, закуповувало системи відеоспостереження за завищеними цінами або оплатило контракти, які не виконувалися.

Підприємство «Київтелесервіс» відповідало за 5 пунктів програми «Електронна столиця», отримало 252,1 млн грн і 85,2 млн грн з них витратило нерезультативно. Зокрема, підприємство закупило кабель за завищеною ціною і втратило 13,5 км кабелю на суму майже в пів мільйона.

«Головний інформаційно-обчислювальний центр» отримав на виконання своєї частини програми 106,7 млн грн і 71,3 млн грн, більше половини, витратив неефективно. Підприємство неправильно оформило авторські права на програми продукти і витратило гроші на проект, аналог якого є у Міністерства охорони здоров'я.

Фінансування програми «Електронна столиця» на 2019 — 2022 роки орієнтовно складе 7,3 млрд грн. Головний напрямок в цій програмі – реалізація концепції Kyiv Smart City (розвиток розумної міської інфраструктури), саме на неї піде найбільше коштів. Також значна сума піде на заходи з безпеки дорожнього руху: створення програмно-апаратного комплексу управління та контролю мереж зовнішнього освітлення Києва.

Також в рамках програми заплановано створення Єдиного диспетчерського центру моніторингу роботи транспорту, введення єдиного електронного квитка, створення платформи «Електронна медицина», створення системи збору і обробки даних про стан довкілля Києва та створення системи оповіщення в разі надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, в Києві з 1 листопада припинять продаж паперових квитків в наземному транспорті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: