Кнопкодавство в Раді: чому сенсорну систему ніяк не запустять

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Нарікання представників ОПУ на те, що сенсорна кнопка не гарантує безперебійної роботи і персонального голосування, — утилітарна аргументація. Монобольшість СН фактично чітко даэ зрозуміти, що вони за збереження кнопкодавства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Альтернатива сенсорної моделі, яку пропонують в партії Зеленського у вигляді штрафів за прогули і кнопкодавство не працюватиме. Нова команда не витримує тест, який запропонований восьмим скликанням ВР», — підкреслив експерт.

За його словами, сенсорна модель гарантує персональне голосування і обійти її практично нереально.

«Якщо хтось проголосує певним чином, а система покаже інший результат - почнуть писати заяви», — зазначив він.

Експерт вказав, що персональне голосування — нова система вимог до «Слуги народу».

На думку політолога, опір запуску сенсорної моделі говорить про те, що команда Зеленського, незважаючи на монобольшість, боїться, що не зможе впливати на депутатів, змусити депутатів бути присутніми на засіданнях.

Перші 100 днів президентства Зеленського: головні факти і цифри100 днів президентства Зеленського можна оцінювати по-різному, але з мовою цифр не посперечаєшся. Аналітики порталу Слово і Діло дослідили, скільки зустрічей провів Зеленський за цей час, скільки указів підписав, з ким найчастіше спілкувався.

«Відповідно, намагаються зберегти стару систему голосування», — додав Дуда.

За його словами, з огляду на те, що частина обіцянок Зеленського розходиться з його діями, це може обернуться негативним ударом по так званій новій владній команді.

Політолог наголосив, що запит суспільства був на те, що нові депутати будуть не такі, як попередники.

«Однак, Зеленський не підписав закон про ТСК за допомогою якого можна реалізовувати процедуру імпічменту, не підписаний новий Виборчий кодекс, блокується сенсорна система. Ми бачимо утилітарну лінію поведінки, яка спрямована на задоволення своїх інтересів, а не потреб людей у новій по своїй суті владі», — констатував Дуда.

Експерт скептично оцінив шанси на те, що нове скликання ВР зможе реально скасувати недоторканність, враховуючи опір всім змінам.

«В результаті все зійде до дискредитації ідеї новизни в політиці», — резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський заявив, що сенсорна кнопка для голосування нардепів є застарілою і не відповідає трьом статтям регламенту. Зокрема, кнопка не гарантує безперебійної роботи і персонального голосування.

Раніше «Слово і Діло» підбило попередні підсумки 100 днів президентства Зеленського.

Як виконував обіцянки Зеленський і його попередник Петро Порошенко в перші 100 днів на посаді - на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: