100 днів виконання обіцянок: Зеленський vs Порошенко

Читать на русском

За 100 днів на посаді президента Володимир Зеленський виконав 8 обіцянок і провалив – 9, тоді як його попередник Петро Порошенко виконав 7 і провалив 5. Разом із тим до сотого дня президентства Зеленський наобіцяв більше, ніж Порошенко: усього за період передвиборчої кампанії та перші дні президентства він дав 180 обіцянок. Натомість п'ятий президент за такий самий період взяв на себе 76 публічних зобов'язань. Такі дані моніторингу аналітичного порталу «Слово і Діло».

Зокрема, Володимир Зеленський виконав передвиборчі обіцянки зберегти Нормандський формат переговорів та продовжити Мінський процес. «Ми будемо діяти, в кожному разі, в Нормандському форматі, будемо продовжувати Мінський процес, будемо його перезавантажувати. Я думаю, в нас будуть кадрові заміни. У кожному разі, ми будемо продовжувати мінський напрям і йти до кінця заради того, щоб припинити вогонь», – заявив Зеленський під час прес-конференції.

З метою відновлення роботи Нормандського формату 12 липня 2019 року в Парижі відбулася зустріч зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії. Дипломатичні радники домовилися про проведення протягом місяця обміну певної кількості бранців.

Після того, як Зеленський повернув Леоніда Кучму до складу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, 5 червня в Мінську відбулася зустріч Тристоронньої групи. Сторони домовилися розписати механізми щодо забезпечення «режиму тиші.

Не вдалося шостому президенту збудувати міст у Станиці Луганській впродовж місяця, «навіть якщо не буде демонтажу укріплень з боку «ЛНР». Наміри були озвучені на початку липня. Після двох тижнів очікувань демонтажу укріплень бойовиками в штабі операції Об'єднаних сил повідомили, що в зв’язку із завершенням вилучення вибухонебезпечних предметів на ділянці зруйнованого мосту в Станиці Луганській українська сторона готова провести дзеркально демонтаж фортифікаційних споруд. Проте з боку тимчасово окупованої території надійшло повідомлення про рішення продовження робіт із розмінування на протилежній стороні до 25 серпня. Будівництво мосту знову відтермінувалося.

Також президент Зеленський провалив обіцянку записувати щоденні відеозвернення до жителів сходу країни про НАТО. Даючи цю обіцянку, президент не озвучував конкретних строків, тому якщо він все ж таки почне записувати щоденні відеозвернення на цю тему, статус обіцянки зміниться. Але судячи з того, що за весь період на посаді Зеленський записував у середньому одне відеозвернення на два тижні, ця обіцянка так і залишиться невиконаною.

Виконав Зеленський програмну обіцянку підготувати законопроект «Про імпічмент президента України». Відповідна законодавча ініціатива була зареєстрована у Верховній раді 29 травня 2019 року. Щоправда, парламентарі ігнорували президентські законопроекти. Ймовірно, новий парламент значно полегшить життя шостого президента й ухвалить його ініціативи, але для цього їх потрібно повторно подати.

Уже не виправити ситуацію з обіцянкою Зеленскього, що першими кадровими рішеннями президента буде призначення «нових людей». «Перші кадрові призначення. Буде окрема прес-конференція. Луценко – це стара команда. Ми будемо призначати нових людей, і це стосується не лише пана Луценка», – заявив глава держави.

На другий день після інавгурації Зеленський призначив керівництво Адміністрації президента та власних помічників. Главою АПУ став Андрій Богдан, який обіймав посаду заступника міністра юстиції України в уряді Юлії Тимошенко та посаду заступника міністра КМУ в уряді Миколи Азарова.

Одним із заступників глави АПУ був призначений Руслан Рябошапка, колишній заступник міністра юстиції України в уряді Яценюка.

Як відомо, перші 100 днів каденції Порошенка спливли 14 вересня 2014 року. До цього часу він беззаперечно провалив зухвалу передвиборчу обіцянку, за яку потім йому довелося вибачатися перед українцями, про те, що АТО триватиме декілька годин.

Протокол про припинення вогню на Донбасі вдалося підписати 5 вересня 2014 року на переговорах контактної групи між представниками України, самопроголошених «ДНР-ЛНР» за участю ОБСЄ. Втім, на сході країни досі стріляють і продовжують гинути наші військові та мирні жителі Донбасу.

Дотримав слова Порошенко, коли на початку червня 2014 року обіцяв протягом декількох днів надати план мирного врегулювання ситуації у східних областях України. За кілька днів план здобув підтримку США, Порошенко у телефонній розмові обговорив його Путіним. Щоправда, швидкої офіційної реакції Кремля не було. 19 червня мирний план Петра Порошенка був оприлюднений у повному обсязі й передбачав, серед іншого, припинення терористами вогню та створення рятувального коридору для мирного населення.

Однак цей мирний план не вдалося реалізувати, незважаючи на обіцянку Порошенка. Уже 5 вересня 2014 року в Мінську уклали першу Мінську угоду про припинення вогню. Проте бойові дії на Донбасі тривали.

Не виконав Порошенко свою передвиборчу обіцянку про те, що в разі обрання президентом він першочергово внесе до Верховної ради законопроект про парламентську опозицію. Зазначимо, що Порошенко взагалі не вніс цей важливий законопроект протягом двох останніх скликань парламенту.

Нагадаємо, ми підрахували основні цифри щодо діяльності президента Зеленського за 100 днів на посаді. Зокрема, писали про те, скільки зустрічей він провів, до якої області їздив найчастіше, скільки відеозвернень записав і скільки підписав указів.

Також раніше ми порівнювали, якими були перші та останні кроки різних президентів України на цій посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: