Скасування недоторканності: чому нова Рада не могла голосувати за законопроект Порошенка

Читать на русском
Юрист пояснив, що не так із законопроектом, який нардепи нового скликання Ради попередньо узгодили та збираються ухвалити наступної сесії.
Слово і Діло

Рада 9-го скликання не могла голосувати за законопроект Порошенка щодо скасування недоторканності з нардепів, тому що він «згорів» після закінчення попередньої каденції парламенту. Про це «Слову і Ділу» сказав експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Юрист пояснив, що всі законопроекти, які не були проголосовані у першому читанні під час роботи попередньої Ради, автоматично «згорають» до початку нової.

«Попередньо виглядає так, що нардепи не могли голосувати за законопроект Порошенка, тому що він був у минулій Раді. Цей законопроект був проголосований в частині звернення до Конституційного суду України. Потім він повернувся з КСУ із позитивним висновком, але не був проголосований у першому читанні. Попередньої підтримки не було», — нагадав Бондаренко.

Також юрист уточнив, що коли йдеться про законопроекти, які передбачають зміни до Конституції, то взагалі не передбачені випадки, що робити із цими ініціативами, якщо вони не були ухвалені в першому читанні.

ОПЗЖ провалила програмну обіцянку домогтися зняття недоторканності з нардепівОпозиційна платформа — За життя повним складом проігнорувала голосування за зняття недоторканності з нардепів.

«У випадку ж, коли нардепи попередньо схвалили зміни до Конституції, але в цілому не проголосували, то із завершенням попереднього скликання Ради, такий законопроект також «згорає» і Верховна рада протягом року не може торкатися цієї статті Конституції», – зазначив юрист.

Щодо законопроекту Порошенка зі скасування недоторканості — не було попереднього голосування. «Відповідно цей законопроект ухвалювати не можна було, тому що він згорів. Треба було реєструвати новий законопроект, хоча і з цим теж є певні нюанси», – додав він.

Крім того, за словами юриста, голосування законопроектів щодо змін до Конституції мають відбуватися на чергових сесіях парламенту, а ця сесія була позачерговою.

За такі порушення регламенту потенційно можуть зачепитися в майбутньому опоненти Зеленського в разі якщо його рейтинг почне відчутно падати. Наразі за відсутності депутаської недоторканості, свого генпрокурора та ще й імперативного мандату (законопроект з цього приводу вчора був зареєстрований у Раді)парламент можна міцно тримати в кулаці.

А от коли позиції влади трохи ослабнуть, цілком імовірно, що знайдеться група депутатів, яка може звернутися до КСУ щодо незаконності скасування депутатського імунітету.

Нагадаємо, Давид Арахамія заявив, що Верховна рада проголосує за закон про зняття депутатської недоторканності не пізніше 3 вересня, тобто, на наступній сесії.

Також «Слово і Діло» розбиралося, як нові нардепи будуть виконувати обіцянки щодо депутатської недоторканності – спробують її скасувати чи обмежити.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: