ВР восьмого скликання не змогла позбавити нардепів недоторканності: хто провалив свої обіцянки

Читать на русском
Парламент восьмого скликання не зміг скасувати депутатську недоторканність. А для Ради наступного скликання це першочергове завдання.
Слово і Діло

Зняття недоторканності з народних депутатів – це вічний тренд обіцянок. З ним політики йшли до Верховної ради не одне скликання поспіль, і в програмах на дострокові вибори-2019 ми знову бачимо пункт про недоторканність. Проте, остаточно вирішити питання ніхто досі не зміг (або не захотів), хоча спроби були. «Слово і Діло» проаналізує, хто з депутатів провалив свої обіцянки на цю тему.

За час роботи Верховної ради восьмого скликання було зареєстровано кілька законопроектів щодо скасування недоторканності:

• №1776 «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)» (ініціатор Петро Порошенко) – знятий з розгляду;

• №3205 «Про внесення змін до закону України «Про Регламент Верховної ради України» щодо добровільного зняття депутатської недоторканності» (ініціатор Юрій Левченко) – знятий з розгляду;

• №4016а «Про внесення зміни до Регламенту Верховної ради України щодо тимчасового призупинення недоторканності всіх народних депутатів» (ініціатор Вадим Рабинович) – повернули суб'єкту ініціативи;

• №5487 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (ініціатор «Самопоміч») – знятий з розгляду;

• №7203 «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (ініціатор Петро Порошенко) – знаходиться в профільному комітеті.

• №6773 «Про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності)» (ініціатори більше 150 депутатів) – відхилили і зняли з розгляду.

Як бачимо, деякі ініціативи по недоторканності доходять саме до розгляду в сесійній залі.

Безпосередньо в програмі домогтися зняття недоторканності парламентаріїв обіцяла партія «Батьківщина» (а також недоторканності президента і суддів). Логічно, що раз недоторканність залишилася – обіцянка не виконана. Хоча представники фракції були в числі авторів одного з законопроектів, а також голосували за направлення законопроектів до Конституційного суду України.

«Самопоміч» йдучи на вибори в 2014 році, обіцяла сприяти скасуванню депутатської недоторканності. Саме завдяки такому формулюванню, яке, в принципі, може не передбачати кінцевий результат, це зобов'язання виконано. Члени фракції зареєстрували в парламенті відповідний законопроект №5487, і деякі члени фракції були співавторами законопроекту №6773.

Депутати- «свободівці» йшли на парламентські вибори з обіцянкою скасувати депутатську недоторканність – Юрій Левченко, Михайло Головко, Сергій Марченко, Андрій Іллєнко, Юрій Бублик і Олег Осуховський.

Всі шість «свободівців» у 2015 році голосували за те, щоб направити законопроект про зняття недоторканності до Конституційного суду. Також Левченко подав по недоторканності свій законопроект, який був знятий з розгляду. У 2017-му «свободівці» підтримали включення до порядку денного та направлення в КСУ ще однієї ініціативи. Але зусиль нардепів було недостатньо, жодного з цих законопроектів парламент не ухвалив.

У листопаді 2014 року Івана Спориш пообіцяв в першу чергу добитися зняття депутатської недоторканності. Через три роки він став одним із співавторів відповідних змін до Конституції. Парламентарій голосував на підтримку інших ініціатив щодо скасування недоторканності, а в 2017-м утримався під час голосування за законопроект №6773. Виконати свою обіцянку навіть не в першу чергу, а до кінця каденції він не зміг.

Мустафа Найєм запевняв у 2017 році, що депутатська недоторканність буде скасована. Він також став одним з ініціаторів законопроекту №6773 (він був внесений за три місяці до того, як Найєм дав обіцянку) і голосував за його направлення до Конституційного суду. Подальшу роботу над цим документом Найєм теж підтримав. Крім того, він голосував за направлення до суду президентського законопроекту і подальшу роботу над ним. Загалом, Найєм дуже старався, але обіцянку все одно не виконано.

Степан Івахів включення обіцянку домогтися скасування депутатської недоторканності в свою передвиборну програму. Над реалізацією цієї обіцянки він працював не дуже активно: Івахів підтримав напрямок в КСУ законопроекту №1776, але не голосував за аналогічне рішення за проектом закону №6773 (також не голосував за подальшу роботу над ним). Крім того, Івахів проігнорував голосування за направлення в КСУ президентської ініціативи, але роботу над нею підтримав. Обіцянка не виконана, та й депутат не дуже цьому сприяв.

Олег Ляшко запевняв, що після приходу до Верховної ради Радикальна партія доб'ється зняття депутатської недоторканності. Хоча «радикали» зразково голосували за направлення всіх ініціатив в Конституційний суд і підтримали роботу над президентським законопроектом, обіцянка теж провалена.

Відзначимо, що президент Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі обіцяв підготувати законопроект «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів». Причому в день парламентських виборів Зеленський заявив, що це буде одна з перших ініціатив, яку розгляне Верховна рада нового скликання: «Один з перших, тому що в перший день буде не один законопроект. Нарешті ми з вами повинні зняти недоторканність».

З п'яти партій, які проходять до парламенту на виборах-2019, «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя» та «Голос» також давали обіцянки по недоторканності.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: