НАБУ та САП завершили розслідування справи «Спецтехноекспорту»

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи завершили розслідувати чергове кримінальне провадження щодо розтрати державних коштів.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідувати кримінальне провадження про розтрату понад 55 млн грн чинним та колишніми посадовцями державного госпрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт».

Про це журналісту «Слова і Діла» повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За словами співрозмовника, доручення детективу про завершення слідства та відкриття стороні захисту матеріалів кримінального провадження було надано прокурором ще 6 серпня. Водночас, за даними співрозмовника, детективи повідомили стороні захисту про завершення слідства і відкриття матеріалів лише цього тижня.

Як відомо, у розтраті понад 55 млн грн НАБУ підозрює директора «Спецтехноекспорту» Владислава Бельбаса, його попередника Павла Барбула, екс-заступника директора СТЕ Володимира Муцинова, колишнього заступника начальника департаменту СТЕ Дениса Панасенка та екс-начальника відділу СТЕ Тимофія Романюка.

Детективи встановили, що у 2009 році за ініціативи керівництва «Спецтехноекспорту» уклало з іноземною компанією Global Marketing SPLTD угоду з супроводу одного з зовнішньо-економічних контрактів. За цим контрактом «Спецтехноекспорт» мав поставити військову продукцію, вироблену держпідприємством «Завод 410 ЦА» для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил). Посередництво нерезидента мало забезпечити укладання та подальше виконання зовнішньо-економічного контракту, за що «Спецтехноекспорт» заплатило $2,22 млн. Натомість детективи НАБУ встановили, що Global Marketing SPLTD заявлені послуги не надавав, хоча між «Спецтехноекспортом» та іноземною фірмою були підписані акти про виконання робіт. На основі зазначених актів «Спецтехноекспорт» перерахував $2,2 млн на рахунок Global Marketing SPLTD у банку Noor Islamic Bank в ОАЕ. Таким чином, держпідприємству завдали шкоди на вказану суму.

Нагадаємо, адвокат Барбула отримав документи аудиторів, а також доступ до документів Держприкордонслужби. Раніше суд зняв браслет з екс-заступника директора «Спецтехноекспорту».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: