У Мінсоцполітики розповіли про наслідки масового закриття ФОПів

Читать на русском
Міністр соціальної політики розповів, як вплинуло масове закриття ФОПів на стан Держбюджету України.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева стверджує, що масове припинення діяльності фізичних осіб-підприємців (ФОП) не мало негативного впливу на Бюджет.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Радіо Свобода».

«Насправді, закриваються ті фізичні особи-підприємці, які не вели господарської діяльності й не платили податків. Їм із 1 січня запропонували щомісяця платити не податок, а єдиний соціальний внесок, щоб у них ішов пенсійний стаж. 129 тисяч відмовилися це зробити та закрили підприємницьку діяльність. При цьому Бюджет не втратив нічого. І нічого не втратили ці люди, оскільки вони самі не заробляли, тому, відповідно, нічого не платили», – розповів Рева.

При цьому, за словами міністра, з числа ФОПів, які вели активну підприємницьку діяльність, закрилися близько 16,4 тисяч, а відкрилися – 28 тисяч.

Оплата праці: скільки отримає на руки працівник після вирахування всіх податківПідвищення мінімальної зарплати до 3,2 тис. грн не означає, що саме таку суму працівник отримуватиме на руки або, як то кажуть, «чистими». Від вказаної суми потрібно буде відняти податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.

«Що це дало? Тільки від єдиного податку до Бюджету надійшов майже мільярд гривень додатково порівняно з попереднім періодом. Порівняно із січнем 2016 року на 38% збільшилися доходи Державного бюджету, а на 20% зросли доходи Пенсійного фонду України», – додав він.

Раніше в Кабміні заявляли, що в Україні існує близько 800 тисяч «сплячих ФОП». За словами прем'єра, трагедії через закриття таких підприємців не виникло.

Як відомо, наприкінці 2016 року Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким передбачається сплата фізособами-підприємцями, які є платниками єдиного податку першої групи, єдиного соціального внеску (ЄСВ) в розмірі не менш ніж половина мінімального ЄСВ, навіть якщо підприємець не веде господарську діяльність та не отримує прибуток.

Так, із 1 січня всі фізичні особи-підприємці зобов'язані регулярно платити єдиний соціальний внесок у розмірі 704 гривні на місяць.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, скільки українці отримують після оподаткування. Детальніше – читайте в матеріалі «Оплата праці. Скільки отримає на руки працівник після вирахування всіх податків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: