Рівні умови для всіх: що стоїть за ініціативою обмеження ФОПів

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Це питання в площині того, що в Україні створені нерівні умови для всіх учасників ринку. Це багато в чому є трагедією країн і наш економічний ріст, який ми показуємо досить слабо, такий через те, що не створено рівних умов для всіх.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи ініціативу Мінсоцполітики обмежити використання ФОПів.

«Коли мова йде про рівні умови, це означає не тільки з точки зору конкуренції або однакові умови оподаткування, але також це рівні умови з точки зору застосування законодавства, захисту прав власності, можливості вирішення питань в суді», - міркує економіст.

Просто, проблеми, пов'язані з оподаткуванням і вибірковим підходом до одних, а не до інших – одне із запитань, зазначив він. Це питання з серії, чому українське сільське господарство дотується тільки в області курятини, підкреслив експерт.

Він додав, що такого роду проблем в українській ситуації можна знайти безліч.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

«Тому, за великим рахунком, звичайно потрібні рівні умови для всіх. Не нормально, коли у великому супермаркеті, просто тому що власник мінімізує витрати, він використовує систему ФОП. Не нормально, коли в ресторанному бізнесі офіціант, що працює в ресторані є ФОПом, в той час як сам ресторан виходить, як окрема юридична особа», - пояснює Устенко.

Інша справа, що таких ненормальних ситуацій в Україні дуже багато і ФОП - далеко не найбільша проблема, яка є в українській економіці, акцентував експерт.

«Поширення корупції і не можливість захистити власність куди більша ненормальність», - підкреслив економіст.

З іншого боку, якщо це вже заявлено, то повинна бути дискусія про те, як це буде застосовуватися, додав Устенко.

Експерт зазначив, що іноді Мінсоцполітики виходить з досить дивними ініціативами. В даному випадку, важливо, що Гройсман намагається стримувати ситуацію. Він нагадав заяву, яка пролунала від Гройсмана, що все повинно обговорюватися.

«Це позитивний момент. Це означає, що далі включиться в дискусію експертне співтовариство», - додав Устенко.

На його погляд, звичайно ФОП - це важливо, але це не те завдання, яке потрібно вирішувати моментально і зараз.

«Це не першочергове завдання. Але зрозуміло, чому мотивовано Мінсоцполітики. Вони намагаються наскільки це можливо знайти те, що при невеликих витратах можна ліквідувати для того, щоб зібрати якомога більше грошей до Пенсійного Фонду. ПФ показує серйозну дірку. Будь-який мільйон вже добре. А мова йде за оцінками Мінсоцполітики про мільярди», - резюмував Олег Устенко.

Повне інтерв'ю міністра соцполітики для Слова і Дела - за посиланням.

Також відзначимо, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана зменшити регуляторний тиск на бізнес.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: