Борги ФОПів: у Зеленського готові списати 7 млрд грн

Читать на русском
У Зеленського хочуть списати фізособам-підприємцям 7 млрд грн боргу за єдиний соціальний внесок, але в реальності такої заборгованості не існує.

У команді перможця президентських виборів Володимира Зеленського хочуть списати фізособам-підприємцям 7 млрд грн боргу за єдиний соціальний внесок(ЄСВ), але в реальності такої заборгованості не існує - загальний податковий борг ФОПів становить 2 млрд грн.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

До Ради внесли законопроект про тримісячне відтермінування від сплати ЄСВ «сплячим» ФОПУ Верховній Раді України зареєстрований проект закону про тримісячну відстрочку від податків для «сплячих» ФОП.

Раніше радник Зеленського з фінансів і податкової політики Данило Гетьманцев повідомив ЗМІ, що ФОПам можуть списати 7,4 млрд грн заборгованості по ЄСВ, яка накопичилася з 2016 року.

У Опендатабот проаналізували динаміку закриття ФОП і встановили, що загальна заборгованість підприємців перед держбюджетом після 2017-го зросла лише на 500 млн грн. Загальна заборгованість на даний момент становить 2,05 млрд грн.

«Якщо взяти тільки сегмент підприємців, борг яких становить менше 20 тис. грн (а це і є ті, хто не встиг закрити ФОП за ці два роки, і хто не платив весь цей час ЄСВ), то їх заборгованість збільшилася лише на 12 млн грн», - йдеться в повідомленні.

«Таким чином, представники команди зеленкою пропонують списати 7 млрд грн, тоді як реальна заборгованість становить лише 2 млрд. «Сплячі» ж ФОПи збільшили свої борги тільки на 12 млн грн», - сказали в Опендатабот.

Нагадаємо, в Мінсоцполітики запропонували обмежити використання ФОП.

Також Порошенко прокоментував законопроект про обмеження ФОП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: