У чому проблема моделі ФОПів та як вирішити ситуацію?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Система солідарної пенсійної системи в наявному вигляді безнадійна. При чому це проблема не лише України, а й більшості країн світу, де вона існує. Падіння народжуваності та старіння населення робить солідарну пенсійну систему хронічно збитковою, з дефіцитом, що постійно зростає.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив економіст, аналітик Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

«Завдання врегулювання хронічної дефіцитності солідарної пенсійної системи в довгостроковому виміри полягає не в адміністративних методах тиску на бізнес, а в цілеспрямованій, довгостроковій політиці її трансформації, з малими внесками та малими виплатами з неї. І в цьому випадку солідарна пенсійна система буде збитковою, але розмір її дефіциту в співвідношенні до розміру держбюджету буде значно меншим», – зазначив Кушнірук.

За його словами, поточний дефіцит солідарної пенсійної системи міг бути меншим, якби не наробили дурниць наприкінці 2015 року, коли під тиском некомпетентних бовдурів пішли на зменшення ставки ЄСВ.

Це не призвело до детінізації малого та середнього бізнесу, адже він у переважній частині не готовий до наявного податкового та квазіподаткового навантаження. Натомість ми отримали значно більший розмір дефіциту Пенсійного фонду, уточнив він.

«При цьому головними вигодонабувачами стали власники великого бізнесу, який і не сплачував зарплати в «конвертах», адже їх частка в загальній собівартості є відносно незначною», – додав експерт.

Платежі з ЄСВ не є додатковим податком на доходи фізосіб. Вони лише передбачають внески та виплати з фондів соціального страхування, підкреслив він.

«Тому не мають збільшуватися до необмеженого рівня при збільшенні розміру зарплат найманим працівникам. Ці соціальні фонди мають ліміт виплат на застраховану особу», – пояснив фахівець.

На його думку, найбільший недолік при ухиленні від сплати податків за допомогою реєстрації ФОП полягає навіть не у втратах надходжень від ЄСВ та податку на доходи фізосіб. Більше в цьому випадку ми втрачаємо від зменшення надходжень при сплаті ПДВ. Слід нагадати, що саме надходження від ПДВ формує половину податкових надходжень без урахування квазіподатку – ЄСВ.

Нинішні пропозиції Мінсоцполітики напередодні президентських виборів навряд чи можна вважати вчасною й вдалою ідеєю. Наявна модель використання ФОПів є несправедливою й потребує змін, але ці зміни мають передбачати як батіг, так і пряник, констатував він.

«З одного боку, необхідно вже зараз іти на суттєве обмеження використання ФОП у сфері торгівлі, виробництва та послуг, з іншого – всьому малому та частково середньому бізнесу необхідно надати можливість платити мінімальний розмір ЄСВ, а найманим працівникам – зменшувати базу оподаткування податку на доходи фізосіб на суму добровільних виплат на недержавне пенсійне та медичне страхування», – наголосив економіст.

При цьому поступово протягом наступних 10-15 років варто таке зменшення податкового навантаження реалізувати щодо великого та середнього бізнесу, додав він.

«Такий підхід дозволить отримувати надходження від ПДВ у повному обсязі. При цьому в довгостроковому вимірі це зменшуватиме зобов'язання солідарної пенсійної системи таких осіб до мінімуму, тим самим дозволивши згодом перейти до вже згадуваної вище моделі малих внесків до солідарної пенсійної системи з малими виплатами з неї. А ось для ІТ та інших креативних сфер діяльності потрібно зберегти наявну модель оподаткування як таку, що найбільше стимулює їх розвиток саме в Україні», – резюмував Борис Кушнірук.

Повне інтерв'ю міністра соцполітики Андрія Реви «Слову і Ділу» – за посиланням.

Також відзначимо, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана зменшити регуляторний тиск на бізнес.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: