Зеленський vs Порошенко: перші п'ять кроків на посаді президента

Читать на русском

Президент України Володимир Зеленський відпрацював перші 100 днів на своєму посту. За цей час він підписав 302 укази, зареєстрував 13 законопроектів, здійснив 20 робочих поїздок Україною та 5 зарубіжних візитів. Крім того, глава держави запам'ятався кількома скандалами з місцевими чиновниками, розпуском парламенту та кадровими призначеннями. І, звісно, неминуче порівняння з його попередником: наприклад, обіцянок Зеленський за сотню днів дав більше, ніж Петро Порошенко. Сьогодні «Слово і Діло» порівняло перші п'ять кроків Зеленського та Порошенка на посаді.

Петро Порошенко та Володимир Зеленський вступили на посаду президента 7 червня 2014 року та 20 травня 2019 року відповідно. Свої перші п'ять указів вони підписали за перші кілька днів, серед них — обов'язковий «Про прийняття повноважень головнокомандувача ЗСУ». Також Порошенко, зокрема, оголосив траур у зв'язку із загибеллю військових і постановив відзначити річницю Конституції.

Зеленський наступного дня після інавгурації розпустив Верховну раду восьмого скликання, дав громадянство кільком особам і підписав указ про ліквідацію наслідків негоди в західних областях.

З першими призначеннями Зеленський і Порошенко також тягнути не стали. П'ятий президент звільнив посла в Норвегії, призначив Бориса Ложкіна главою АПУ й призначив йому заступників. Шостий президент почав зі звільнення начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка, на його місце він запросив Руслана Хомчака. Крім того, Зеленський призначив Андрія Богдана главою Адміністрації президента, а Сергія Трофімова – його заступником.

На відміну від свого попередника, Зеленському не терпілося скористатися правом законодавчої ініціативи: його перші законопроекти з'явилися в парламенті вже 22 травня й стосувалися виборчого процесу. Наприкінці травня глава держави вніс закон про імпічмент, а на початку червня – про незаконне збагачення. Але жодна його ініціатива не була ухвалена.

Порошенко Верховній раді насамперед запропонував заснувати орден Героїв Небесної сотні та внести зміни до Конституції щодо повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування. Потім він вніс законопроект про затвердження указу про часткову мобілізацію та ратифікації угод із Нідерландами щодо МН17.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як три останніх президенти України проводили перші й останні дні на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: