Суд продовжив слідство у справі переговорів НАБУ з Онищенком

Читать на русском
Столичний райсуд задовольнив клопотання Держбюро розслідувань щодо продовження досудового слідства у справі перевищення влади.

Суд продовжив слідство до 14 травня 2020 року у кримінальному провадженні про можливе перевищення службових повноважень працівників Національного антикорупційного бюро під час скайп-переговорах з народним депутатом-втікачем Олександром Онищенком, якого звинувачують у газовій справі.

Таке рішення ще 14 травня ухвалив слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва Володимир Карабань, повідомляє «Слово і Діло»

Як вказується в рішенні, ДБР розслідує можливе перевищення службових повноважень керівником головного підрозділу детективів НАБУ Андрієм Калужинським під час спроби обговорити з Онищенком умови угоди про визнання винуватості. Водночас прокурори групи прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, згідно з цим провадженням, не брали участі в перемовинах із нардепом-утікачем чи з його захисниками щодо укладання угоди.

Раніше, під час огляду відеозапису переговорів Онищенка з Калужинським слідчі ДБР встановили, що вони обговорювали умови укладання угоди про визнання винуватості. До того ж, на відео керівник детективів, дізнавшись про умови, на які згоден нардеп, повідомив: «Я думаю, ми почнемо займатися цим питанням». Під час допиту адвокат Онищенка розповів, що на початку 2017 року йому зателефонував його клієнт та повідомив, що на нього вийшов детектив НАБУ та нібито запропонував укласти угоду. Також нардеп попросив свого захисника обговорити це питання, що той і зробив, зателефонувавши детективу. Умовами для укладання угоди було нібито сплата 700 млн грн як відшкодування збитків та сплати близько 2 млрд грн недоплаченої ренти, а також надання викривальних показів стосовно, швидше за все, нардепа Ігоря Кононенка та екс-президента України Петра Порошенка.

За словами адвоката нардепа, за деякий час Калужинський та Онищенко організували ще одну скайп-конференцію, в якій також брав участь захисник політика. За її результатами, учасники нібито взяли паузу, а детективи, тим часом, нібито мали перекваліфікувати діяння Онищенка на менш тяжку статтю, а сам нардеп повинен був підрахувати, чи зможе він сплатити обумовлені грошові кошти.

Ще пізніше, приблизно наприкінці лютого-початку березня 2017 року, детектив НАБУ знову зв'язався з Онищенком і запропонував крім вищезгаданих умов угоди також відмовитися нардепу від частини статутного капіталу Quickpace Limited. Під час інших переговорів адвокат політика домовився про зустріч з детективом у Мадриді (Іспанія) щодо обговорення деталей угоди. Водночас адвокати Онищенка не зверталися до САП щодо угоди. Прокурори САП у цьому провадженні повідомили, що укласти з нардепом угоду неможливо у зв'язку з тим, що йому інкримінують корупційні злочини, за які реальний строк позбавлення волі становить 7 років. Також вони сказали, що не ініціювали питання про укладання угоди з Онищенком та не уповноважували для цього інших осіб, у тому числі детективів НАБУ. Також ці покази прокурорів підтвердив керівник САП Назар Холодницький.

Слідчий ДБР вказував, що в установлений строк неможливо завершити слідство і просив продовжити його. Вивчивши клопотання, суддя документ задовольнив.

Раніше у САП заявляли про маніпуляції фактами з боку НАБУ щодо переговорів з нардепом. Своєю чергою суд відмовив Держбюро у проведенні експертизи в цій справі.

Нагадаємо, суд вирішив заочно судити нардепа-втікача Онищенка, якого обвинувачують в організації «газових схем».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: