САП заявляє про маніпуляції фактами з боку НАБУ щодо переговорів із Онищенком

Читать на русском
В Антикорупційній прокуратурі повідомили, що Антикорупційне бюро маніпулює фактами про переговори з Олександром Онищенком.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Національне антикорупційне бюро маніпулює фактами про переговори з народним депутатом-утікачем, організатором «газової схеми» Олександром Онищенком і проводило їх таємно, без відома Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це йдеться в заяві правоохоронного органу, повідомляє «Слово і Діло».

«Закликаємо НАБУ як орган досудового розслідування не вводити громадськість в оману шляхом поширення інформації, яка не відповідає дійсності, й припинити «жонглювання» нарізками відеозаписів. На проведення вказаного спілкування прокурорами в кримінальному провадженні, в тому числі старшим групи – керівником САП Назаром Холодницьким, доручення чи вказівки детективам не надавалися й, відповідно, повноваження щодо ініціювання укладення угоди не могли делегуватися в будь-якому прояві», – підкреслили в прокуратурі.

У САП повідомили, що керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський, який нібито вів перемовини з Онищенком, не є детективом у вказаному провадженні й не був включений до складу групи детективів у жодному з кримінальних проваджень щодо «газових схем».

«Інформація щодо проведення опитувань Онищенка в режимі відеоконференції щодо укладення угоди про визнання провини до САП від НАБУ не надходила. Разом із тим опитування Онищенка, в якому брав участь керівник відділу САП, стосувалося зовсім іншого кримінального провадження, розпочатого за публічними заявами нардепа, а прокурор, який брав у цьому участь, не є прокурором у кримінальному провадженні за підозрою Онищенка й, відповідно, не міг обговорювати питання укладення угоди в кримінальному провадженні», – наголосили у відомстві.

У прокуратурі додали, що інформація про проведення перемовин між НАБУ та Онищенком була прихована від прокурорів САП. У відомстві підкреслили, що після публічних заяв нардепа-втікача про такі переговори керівник САП запитував про це в НАБУ, а там спростовували будь-які перемовини.

«Безпосередньо підозрюваний Онищенко чи його адвокати не зверталися до САП із ініціативою про укладення угоди про визнання винуватості, а вказане питання прокурорами САП із підозрюваним чи його захисниками взагалі не обговорювалося в будь-якому з форматів. Роль організатора злочинної організації та участь у скоєнні особливо тяжких злочинів, що інкримінуються Онищенку в рамках висунутої підозри, не дозволяють узагалі стверджувати про можливість укладення угоди про визнання провини з підстав, передбачених пунктом 2 частини 4 статті 469 КПК України», – резюмували в САП.

Крім того, на підставі цієї інформації прокурори САП порушили провадження й доручили його розслідувати Головному слідчому управлінню Національної поліції.

Нагадаємо, суд зняв арешт із нерухомості, яка належала матері Онищенка, однак у Бюро встигли відреагувати на цей факт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: