У президента не виключили вето на Виборчий кодекс

Читать на русском
Стефанчук заявив, що після вивчення Виборчого кодексу Офісом президента не виключено, що глава держави Володимир Зеленський може ветувати документ.
Фото «Слово і Діло».

Представник президента у Верховній раді Руслан Стефанчук заявив, що після вивчення Виборчого кодексу Офісом президента не виключено, що глава держави Володимир Зеленський може ветувати документ.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав журналістам на брифінгу.

Новий Виборчий кодекс: які зміни чекають системуНовий Виборчий кодекс запрацює з 1 грудня 2023 року. Він, зокрема, передбачає скасування мажоритарки.

При цьому Стефанчук не виключив, що президент підпише документ.

«Якщо він (Виборчий кодекс – ред.) надходить до Офісу президента, ми кладемо його на вивчення. Далі можливо декілька варіантів. Перший – це підписання. Другий – це так зване м’яке вето, тобто зауваження президента, перехід у ВРУ та голосування. Якщо ухвалються в 226 голосів, він вважається проголосованим. Або так зване хард-вето, тоді нам потрібно 300 голосів на його подолання», – заявив Стефанчук.

Ми вже писали, що термін для підписання Виборчого кодексу головою Верховної ради сплив, а документ досі навіть не опублікований.

«Я не знаю (чи підпише президент Виборчий кодекс – ред.). Парубій обіцяв підписати Виборчий кодекс вже ген-ген коли. Спливли вже всі порушення термінів. Спливли всі терміни, пов’язані з виходом. Ми вже давно чекали: дайте нам подивитися. Що я можу сказати, чи підпише його президент? Ми не знаємо, що там написано. Висновок щодо цього ми зможемо сказати, коли кодекс вийде зі стін Верховної ради», – додав представник Зеленського в Раді.

Нагадаємо, спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що незабаром підпише Виборчий кодекс. Зокрема, сьогодні, 27 серпня, він анонсував, що підпише документ.

Раніше, 15 липня Парубій заявив, що підпише Виборчий кодекс протягом 10 днів з дати його ухвалення. При цьому Верховна рада схвалила документ ще 11 липня.

Додамо також, Парубій заявив, що новий Виборчий кодекс за відкритими списками був ухвалений одним голосуванням без порушення закону «Про регламент Верховної ради».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: