Юрист пояснив, чому Зеленський не може просто не підписати Виборчий кодекс

Читать на русском
Президент має надати Раді свої зауваження або звернутися до КСУ, якщо вважає, що була порушена процедура під час голосування Виборчого кодексу.
Слово і Діло

Представник президента України у Верховній раді Руслан Стефанчук вважає, що Виборчий кодекс ухвалений із порушенням регламенту, тому в Офісі глави держави його ретельно вивчать, перш ніж президент вирішить, чи буде його підписувати. Він нагадав про те, що Виборчий кодекс був ухвалений після 17-го переголосування. Чи може президент просто не підписати ухвалений парламентом закон, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

«Просто так не підписати закон не можна. Президент має сформулювати свої зауваження та пропозиції. Якщо була порушена процедура, то президент все-таки має підписати закон, а потім звернутися до Конституційного суду з вимогою про його скасування», – пояснив юрист.

Він уточнив, що в разі, якщо від президента надходять такі зауваження та пропозиції, Верховна рада може цей закон ухвалити простою більшістю з урахування президентських поправок.

Новий Виборчий кодекс: які зміни чекають системуНовий Виборчий кодекс запрацює з 1 грудня 2023 року. Він, зокрема, передбачає скасування мажоритарки.

«Тоді не потрібно долати вето, адже для цього необхідно набрати дві третини голосів», – зазначив він.

До речі, спікер Верховної ради Андрій Парубій пояснив, що порушеня процедури не було: «Ми поверталися до голосування правок. Згідно з регламентом, ми маємо право. А Виборчий кодекс був проголосований одним голосуванням».

Нагадаємо, «Слово і Діло» розпитало юриста, чому новий Виборчий кодекс можуть скасувати.

Також ми писали, як голосували нардепи за Виборчий кодекс.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: