Відкритих списків не буде без підпису Парубія: кодекс досі не завізований

Читать на русском
Відкриті списки скасовуються? Парубій не підписав власний законопроект. Таким чином, документ так і не потрапив на підпис президенту.
Андрій Парубій

Спікер Верховної ради Андрій Парубій досі не підписав Виборчий кодекс, який передбачає проведення виборів за відкритими списками, хоча за регламентом уже давно мав це зробити й передати його на підпис президенту. До цього моменту остаточна редакція навіть не оприлюденена на офіційному сайті Верховної ради України. Якщо Парубій не підпише законопроект упродовж тижня, він так і не набуде чинності, повідомляє «Слово і Діло».

Відповідно до ст. 106 регламенту ВРУ, на розгляд парламенту наступного скликання передаються лише ті законопроекти, розгляд яких не завершили ухваленням остаточного рішення щодо них Верховною радою попереднього скликання. Ситуація, коли вже ухвалений в цілому законопроект залишається непідписаним, українським законодавством не передбачена.

Які законодавчі ініціативи досі не підписані Головою Верховної РадиСпікер Верховної Ради Парубій не підписує два важливих «військових» законопроекти. Також він не поспішає візувати ще чотири постанови парламенту.

За словами експерта «Слова і Діла» Валентина Гладких, в українській історії вже траплялася схожа ситуація з проектом закону «Про визнання таким, що втратив чинність, закону України «Про засади державної мовної політики». Ухвалений у цілому на постреволюційній хвилі законопроект тоді не підписав Олександр Турчинов.

Щоб з’ясувати, чому Андрій Парубій не підписує власний законопроект, «Слово і Діло» зв’язалося телефоном із його помічником Андрієм Ковальовим, який сказав, що наразі не може прокоментувати цю ситуацію. «Не раніше вівторка», – сказав він.

Один зі співавторів законопроекту нардеп Олександр Черненко також не зміг пояснити, що відбувається, але додав, що з’ясує, яка подальша доля нового виборчого кодексу.

Нагадаємо, Верховна рада 11 липня 2019 року ухвалила новий Виборчий кодекс, авторами якого виступили Андрій Парубій, Олександр Черненко та Леонід Ємець. Ми писали, які зміни чекають на систему після набуття чинності цим законопроектом.

Також ми писали, як голосували нардепи за Виборчий кодекс.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: