Холодницький відсторонив прокурора Ярову від справи «Роттердам плюс»

Читать на русском
Головний антикорупційний прокурор відсторонив старшого групи в справі збитків від формули Роттердам плюс.

Керівник САП Назар Холодницький відсторонив прокурора Ольгу Ярову від ведення кримінального провадження щодо завдання 18,86 млрд грн збитків від введення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг формули «Роттердам плюс» і просить звільнити її з посади.

Про це на власній сторінці в Facebook написав головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов, повідомляє «Слово і Діло».

Текст скарги надійшов в КДКП, копія є в розпорядженні Цензор.Нет, Ярова підозрюється в порушенні статей 2, 6, 36,65, 133, 135 Кримінально-процесуального кодексу України.

Холодницький подав скаргу на Ярову після передачі в САП нових записів у справі суддів ОАСК, де фігурувала його підлегла. Глава САП відсторонив Ярову від ведення всіх справ. Якщо КДКП вважатиме рішення Ярової не відповідають статусу прокурора, то по ній буде відкрито кримінальну справу.

Як відомо, СБУ Чернігівській області провела запис розмов в кабінетах суддів Окружного адміністративного суду Києва Вовка, Аблова, Погрібніченка і судді Суворовського суду Одеси Шепітька, де зафіксовані позапроцесуальні контакти Ярової з Абловим в його кабінеті.

«Непроцесуальні контакти» відбувалися у прокурора Ярової з суддею Абловим в його кабінеті регулярно.

21 березня в 14.22 прокурор Ярова прийшла до Аблова і попередила його про можливі обшуки в суді співробітниками НАБУ (в тексті скарги на КДКП помилка - не 12 березня, а саме 21-го). Ярова розповіла Аблову про підготовку детективами НАБУ обшуків у одного з фігурантів одного з кримінальних справ - Кучеренка (ні, це не Олексій Кучеренко, екс-міністр ЖКГ).

Аблов сказав, що не хоче йти на допит. І тоді антикорупційний прокурор Ярова запропонувала корупційним шляхом «відмазати» Аблова від допиту - викликати до себе.

І тут же сама придумала фіктивний допит, без будь-яких підстав, офіційно проголосив Аблова саме на ту дату, коли був намічений обшук. Віддала розпорядження своєму помічникові, і Аблов отримав повістку в зручний для нього час. «Вас з пристрастю допитувати або як?» - поцікавилася прокурор у фігуранта справи, по якому вели розслідування її колеги. Як видно, угруповання суддів ОАСК має найширші зв'язки в правоохоронних органах. Вища рада правосуддя, яка володіє доступом до всіх записів, поки не бачить підстав відсторонювати суддів ОАСК з посади за результатами скандалу.

Зараз долю Ярової буде вирішувати КДКП Генеральної прокуратури.

Нагадування, Назар Холодницький вже подавав на Ярову скаргу в КДКП в січні 2019 го року - через те, що прокурор в робочий час без службової необхідності відвідала з'їзд Юлії Тимошенко. За першою скаргою Холодницького КДКП винесла Яровій сувору догану, але не звільнила.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: