Ексголова НКРЕКП Вовк розповів, чому поїхав з України

Читать на русском
Ексголова НКРЕКП  Дмитро Вовк, якого НАБУ оголосило в розшук, пояснив свою тривалу відсутність в Україні.

Ексголова НКРЕКП Дмитро Вовк, якого НАБУ оголосило в розшук, пояснив свою тривалу відсутність в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це він написав у Facebook.

У НАБУ підтвердили підозри у справі формули «Роттердам плюс»У Національному бюро підтвердили затримання одного екс-члена Нацкомісії та ще п'ять підозру у справі «Роттердам плюс».

«Насправді, левову частку свого часу після звільнення я присвятив підвищенню кваліфікації, нових знань і випробуванням. Називаю цей етап re-entry (підготовкою до повернення в реальний сектор)», - пояснив Вовк.

Він додав, що п'ять місяців навчався з Harvard Business School на програмі GMP26. Ще три тижні зайняв курс бізнес-школі INSEAD. Вовк не уточнив, де знаходиться і чи збирається повертатися в Україну.

Як відомо, журналісту «Слова і Діла» повідомили джерела в правоохоронних органах, що Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка, якому заочно вручили підозру у причетності до нанесення 18,86 млрд грн збитків від впровадження формули «Роттердам плюс».

Вовка викликали до НАБУ на 14 серпня, проте той так і не з'явився. Тому правоохоронці оголосили його в розшук. Також, за словами співрозмовників, на виклик не з'явився начальник відділу управління енергоринку Нацкомісії Володимир Бутовський, якого теж оголосили в розшук.

Нагадаємо, детективи встановили, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме – витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Раніше НАБУ затримало колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокімова. Пізніше, суд взяв його під варту з альтернативою застави в 2 млн грн, які за нього внесли і він вийшов з СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: