«Роттердам плюс»: суд відпустив гендиректора «ДТЕК Мережі»

Читать на русском
Столичний райсуд розглянув клопотання антикорупційних правоохоронних органів та обрав підозрюваному запобіжний захід.
Іван Гелюхфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Суд відпустив під 9,6 млн грн застави генерального директора компанії «ДТЕК Мережі» Івана Гелюха, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у нанесенні 18,86 млрд грн збитків від впровадження формули «Роттердам плюс».

Таке рішення сьогодні, 16 серпня ухвалила слідча суддя Солом‘янського районного суду міста Києва Ада Педенко, повідомляє журналіст «Слово і Діло» із зали суду.

Прокурор САП Віталій Пономаренко просив суд взяти Гелюха під варту з альтернативою застави в 99,99 млн грн. За його словами, така застава обґрунтовується тим, що за останні кілька років підозрюваний офіційно заробив 31 млн грн. Більше того, як вказав прокурор, за іншого менеджера ДТЕК, також підозрюваного у цій справі Бориса Лісового внесла заставу сама компанія ДТЕК, тому за Гелюха теж може внести гроші фірма, якщо сам він цього не зробить.

Також прокурор на обґрунтування підозри стверджував, що Гелюх, Лісовий за попередньою домовленістю з екс-головою НКРЕКП Дмитром Вовком, колишнім членом Нацкомісії Володимиром Євдокімовим, заступником начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасом Ревенком і начальником відділу цього управління Володимиром Бутовським завчасно до впровадження формули «Роттердам плюс» обговорювали можливість її впровадження. За словами прокурора, спочатку формули планували застосувати лише на те вугілля, яке доставляють в України портами. Проте кількість такого вугілля складало приблизно 130 тисяч тонн на рік із загального обсягу вугілля такої марки, яке використовують на ТЕС, в 25,5 млн тонн. Прокурор додав, що пізніше всі вищезгадані особи дійшли до згоду застосовувати цю формулю на весь обсяг вугілля, що було запропоновано посадовцями НКРЕКП на засіданні 28 січня 2016 року. Вже 3 березня того ж року посадовці Нацкомісії після одержання дозволу з АМКУ забезпечили розгляду порядку денного, де було питання формули «Роттердам плюс», яку затвердили на тому засіданні.

Крім того, за словами прокурора Пономаренка, обґрунтованість підозри також підтверджується презентацією екс-глави НКРЕКП Вовка про неприпустимість впровадження такої формули, оскільки вона підвищіть тарифи на електроенергію на 30%. Цю презентацію він показав на засіданні комітету Верховної Ради у квітні 2015 року. Також на обґрунтування підозри прокурор назвав протокол огляду телефону і ноутбуків вилучених у фігурантів, на яких знайшли листування за вересень-грудень 2015 року, де були документи, які пізніше погодила НКРЕКП. До того ж, у телефоні Євдокімова детективи знайшли листування з Гелюхом про приховування пропозицій про витрати на транспортування вугілля з закордону. У ноутбуці екс-члена НКРЕКП знайшли довідку, згідно якої екс-голова комісії Вовк нібито здійснював неправомірний тиск на членів НКРЕКП для ухвалення формули «Роттердам плюс».

Окремо прокурор розповів про ризики перешкоджання слідству збоку Гелюха. Зокрема, за словами САП, підозрюваний може переховуватися від правоохоронців та суду. На підтвердження цього ризику у САП вказали наступне: цей злочин особливо тяжкий та несе суспільну небезпеку; Гелюх за останні роки 52 рази виїздив за кордон; заробив за 3,5 роки, згідно даних з податкової, 31 млн грн; має квартиру в Києві за 3 млн грн, а також квартиру в тимчасово окупованому Донецьку, який непідконтрольний українській владі. Також підозрюваний нібито може сховати, знищити або спотворити речі та документи, які мають значення для розслідування; незаконно впливати на свідків, експертів та інших підозрюваних.

На підтвердження двох останніх ризиків прокурор Пономаренко розповів про негласні слідчі (розшукові) дії, які здійснювались у справі. Згідно відомостей НСРД, Лісовий та Гелюх завчасно знали про обшуки в їх офісах, які проводили детективи НАБУ у грудні 2018 року; вели розмову про зміну мобільних номерів, терміналів мобільного зв'язку та телефонів. Також сам Гелюх домовився з невідомим, що у день обшуку він залишить свою квартиру і поїде у невстановлене поки що слідством місце. Крім того, менеджер ДТЕК передавав деяку інформацію Євдокімову, а також проси його змінити сім-карту і термінали мобільного зв'язку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: