Які гучні законопроекти попередньої Ради можуть бути проголосовані новим парламентом

Читать на русском
Законопроекти про кнопкодавство, вирубку лісу в Карпатах, запобігання рейдерству, технопарки – в цілому 81 ініціатива може бути ухвалена новою Радою.
Слово і Діло

З початком роботи нової Верховної ради в ній будуть перереєстровані законопроекти, які були ухвалені у першому читанні під час роботи попереднього скликання парламенту. Ці законодавчі ініціативи вже готові до другого читання і можуть бути ухвалені, якщо на то буде політична воля. «Слово і Діло» підрахувало, що таких законопроектів налічується 81 штука. Серед них є й досить резонансні, які свого часу наробили галасу в ЗМІ, але згодом так і залишилися під сукном.

Зокрема, у червні 2015 року був ухвалений проект закону про боротьбу із кнопкодавством у Раді, авторства Сергія Лещенко, Єгора Соболєва та Мустафи Найєма. За законопроектом, нардеп, який порушив вимоги особистого голосування, мав би негайно залишити зал засідань та позбавлявся права брати участь у пленарних засіданнях на певний період.

Також депутату мали б припинити нараховувати зарплату та заборонити займати посади у парламентських комітетах, брати участь у міжнародних парламентських делегаціях до кінця поточного скликання Верховної ради. Окрім цього, пропонувалося «прославити» ім'я порушника на сайті Ради та в парламентській газеті «Голос України».

Спадщина ВРУ VIII скликання: які законопроекти попередників може ухвалити нова РадаЯкі законопроекти не встигла ухвалити у другому читанні Рада, та чи будуть їх розглядати нові нардепи? Невідома й доля всіх законодавчих ініціатив Зеленського.

Майже через рік до законопроекту було вручено таблицю поправок і відтоді депутати до нього не поверталися.

Ще один гучний проект закону щодо здешевлення вартості газу для населення, який подала Юлія Тимошенко, нардепи ухвалили у жовтні 2015 року. Через місяць розгляд ініціативи було перенесено і тихенько «поховано».

Законопроект передбачає встановлення нульові ставки рентної плати та збору за природний газ для населення. Рентна плата за газ, видобутий з покладів до 5000 метрів складає 70% від вартості, видобутий з покладів понад 5000 метрів – 14%. Збір становив 4%.

Так і лишився на папері законопроект, породжений економічною кризою 2008 року, коли люди не могли зняти свої гроші з банківських депозитів. Криза затягнулася і в липні 2014 року Рада ухвалила в першому читанні законопроект щодо відповідальності банку за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту). Пропонувалося, що в разі, коли банк не виплачував гроші по депозиту, мав би сплати вкладнику пеню у розмірі одного відсотка від суми вкладу за кожен день прострочення виконання зобов'язання. Далі першого читання ця ініціатива не просунулася.

Більш свіжий, але від того не менш важливий законопроект щодо протидії рейдерству парламентарі ухвалили у липні 2018 року.

Рейдерські захоплення землі та майна агровиробників вийшли на новий рівень. Так, якщо у попередні роки це відбувалося, в основному, за допомогою та під прикриттям озброєних угруповань, то на сьогодні рейдери не тільки займаються фальсифікацією договорів оренди і крадіжками врожаю, вони почали захоплювати підприємства, змінюючи склад учасників юридичної особи, переоформлюючи на себе акції (частки) у статутному капіталі сільськогосподарських підприємств, майно та землі, які ними використовуються.

Тому законопроект передбачає запровадження на законодавчому рівні дієвих запобіжників, які б унеможливили заволодіння землями, у тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, які ними використовуються; захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, урожаю, інших матеріальних активів); поглинання сільськогосподарських підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав.

Але далі першого читання справа не пішла.

Ще до того, як з’явилася партія «Слуга народу», яка обіцяє обстоювати основні засади народовладдя, чотири роки тому Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Юрій Луценко (тоді ще нардеп) та група депутатів запропонували законопроект щодо відкликання депутатів місцевих рад. Ця ініціатива була ухвалена у першому читанні в грудні 2015 року.

За яких умов нова Рада розгляне законопроекти, подані Зеленським до парламенту минулого скликанняЗаконопроекти про «цивільну конфіскацію», відтермінування штрафів за «євробляхи», щодо зниження вартості електроенергії та інші президентські ініціативи, подані до попередньої Ради можуть лишитися тільки в проекті.

Законопроект пропонує врегулювати питання відкликання депутата місцевої ради, як за народною ініціативою, так і за ініціативою партійної організації, яка висувала цього депутата. Якщо через рік після набуття повноважень представник народу на місцевому рівні не виконує належним чином своїх обов’язків та не збирається реалізовувати свої обіцянки, люди або партія, що його висунула, можуть відкликати горе-депутата. До речі, законопроект готовий до другого читання, можна брати і ухвалювати хоч на першому пленарному тижні Ради IX скликання.

Так і залишився «недорозглянутим» законопроект щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності, ухвалений в першому читанні в вересні 2018 року.

Пропонується запровадити кримінальну відповідальність за втручання в діяльність судового експерта з метою тиску на нього, а також відповідальність за умисне знищення або пошкодження майна, що належить судовому експерту.

Ця законодавча ініціатива суттєво полегшила б життя багатьом людям, які стикнулися із нашою судовою системою, та роками чекають на проведення судової експертизи. Адже проект закону пропонує надати сторонам кримінального провадження можливість самостійно залучати експертів, в тому числі, платних.

Серед необхідних, але не розглянутих нардепами VIII скликання у другому читанні законопроектів, до нової Ради переходять такі: щодо діяльності технологічних парків; щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень; щодо залучення транспортних засобів для вивезення населення із зони надзвичайної ситуації, районів можливих бойових дій; щодо запровадження заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону, а також два законопроекти щодо державної підтримки кінематографії в Україні.

Раніше ми розбирались з юристом, що буде із законопроектами, які ВРУ VIII скликання залишила у спадок новим парламентарям.

Також «Слово і Діло» писало, чим відрізняється скасування та обмеження депутатської недоторканності та чи будуть нові нардепи виконувати передвиборчу обіцянку щодо власного імунітету.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: