За яких умов нова Рада розгляне законопроекти, подані Зеленським до парламенту минулого скликання

Читать на русском
Законопроекти про «цивільну конфіскацію», відтермінування штрафів за «євробляхи», щодо зниження вартості електроенергії та інші президентські ініціативи, подані до попередньої Ради можуть лишитися тільки в проекті.
Слово і Діло

Президент України Володимир Зеленський досить активно подавав до Верховної ради свої законопроекти, які мали резонанс, хоча парламент вперто їх ігнорував та жодного не розглянув. Що буде із цими законодавчими ініціативами коли почне роботу нова Рада «Слово і Діло» спитало у юриста Миколи Мельника.

Історія із законопроектами, які переходять у спадок від попереднього скликання українського парламенту до нового, досить непроста. За словами Мельника, законопроекти народних депутатів, ухвалені в першому читанні, переносяться на нове скликання і мають бути розглянуті у другому читанні.

«Згідно Регламенту Верховної ради, безпосередньо з моменту першого дня читання, після перереєстрації, ці законопроекти можна розглянути в сесійній залі», – пояснив юрист.

Що ж стосується законопроектів, які подав президент України, вони не переходять автоматично у наступне скликання. За Регламентом, глава держави повинен знову їх подавати до Ради.

Спадщина ВРУ VIII скликання: які законопроекти попередників може ухвалити нова РадаЯкі законопроекти не встигла ухвалити у другому читанні Рада, та чи будуть їх розглядати нові нардепи? Невідома й доля всіх законодавчих ініціатив Зеленського.

«З першого дня дев’ятого скликання немає законопроектів, які подав президент. Він має їх подати знову. І тут вже важливо, які законопроекти будуть дійсно подані для розгляду, а які ні. Адже з самого початку мета була одна – медійна, показати, що команда працює», – підкреслив юрист.

На сайті Верховної ради можна побачити 13 законопроектів та 6 проектів постанов (щодо звільнення або призначення на посади), які подав президент України Володимир Зеленський протягом роботи Верховної ради VIII скликання.

Нагадаємо, що президент подав свою версію законопроекту про імпічмент, але Рада віддала перевагу попередній ініціативі про тимчасові слідчі комісії. За словами Мельника, ці проекти законів практично ідентичні, і буде дивно, якщо Зеленський так і не підпише ухвалений парламентом варіант, а вирішить подати знову свій. Щоправда в такому випадку главі державі все одно доведеться накласти вето на вже підписаний Парубієм законопроект про ТСК.

Також Зеленський подав законопроект про «цивільну конфіскацію», який викликав неабиякий інтерес та активно обговорювався у ЗМІ. Ця ініціатива може реанімувати закриті раніше провадження щодо незаконного збагачення чиновників.

Серед гучних та розпіарених ініціатив президента, поданих до минулої Ради, є й законопроекти про початок роботи Антикорупційного суду, а також щодо зниження вартості електричної енергії та відтермінування штрафів за «євробляхи».

За словами Миколи Мельника, з початком роботи нової Ради стане зрозуміло, всі ці президентські законопроекти були лише заради медіашуму чи все ж таки будуть ухвалені. Це стане зрозуміло в перші три дні роботи Верховної ради IX скликання.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, як нові нардепи будуть виконувати обіцянки щодо депутатської недоторканності – скасують чи тільки обмежать.

Також ми розпитали юриста щодо президентського законопроекту стосовно «цивільної конфіскації

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: