Зеленський узявся за боротьбу з нелегальним видобутком бурштину: що раніше обіцяли політики

Читать на русском
Володимир Зеленський взявся за боротьбу з нелегальним видобутком бурштину. Хоче звільнення причетних силовиків і обіцяє всім винним кримінальну відповідальність.

Президент України Володимир Зеленський взявся за боротьбу з нелегальним видобутком бурштину. 12 серпня глава держави приїхав до Житомирської області й констатував, що масштаби незаконного видобутку набули «характеру війни кримінальних авторитетів із державою під прикриттям силових органів».

«Ми з гелікоптера побачили, що у вас відбувається і з вирубкою лісу, і з бурштином. Знаємо всі прізвища, хто стоїть за викраденням державних надр. Ми обов'язково займемося цим питанням. Думаю, що ці люди далеко не виїдуть із нашої країни», – заявив Зеленський. Він також зажадав звільнити голів обласних управлінь Національної поліції та Служби безпеки, які не можуть впоратися з проблемою.

Зеленский разбирается с незаконной добычей янтаря в Житомирской области 12.08.19NEWSONE

Зеленський, звичайно, не перший, хто вступив на шлях, поки що безрезультатної, боротьби з незаконним видобутком бурштину. Цим займався й попередній президент Петро Порошенко, причому також фактично на початку свого терміну. В липні 2015 року Порошенко зробив одну з найгучніших своїх заяв – дав силовикам два тижні для ліквідації «кришування» нелегального видобутку: «Два тижні даю силовикам для ліквідації «кришування» на ділянках видобутку бурштину. 90% бурштину в Україні видобувається нелегально під «кришуванням» правоохоронних органів. Під'їду без охорони на одну з трьох західних областей і покажу, яким чином і хто «кришує» беззаконня». Як і слід було очікувати, обіцянку про те, що операції із затримання злочинців завершаться найближчим часом, він провалив.

Даю силовикам 2 тижні, щоб вирішити проблему видобутку бурштинуПетро Порошенко

Минулого року Порошенко доручав навести лад із бурштином у Волинській області й навіть обіцяв «давати по руках», тим, «хто захоче грати». Крім того, він говорив, що не бачить необхідності в законодавчому врегулюванні видобутку бурштину – цим мають займатися правоохоронні органи: «Під час останніх відвідин Рівненської області я ще раз нагадав і прокуратурі, і СБУ, і Нацполіції, що це їх зона відповідальності, і не потрібно кивати на якесь законодавче врегулювання. У нас на сьогодні є абсолютно чітка модель, як це закривати».

Повертався Порошенко до цієї теми між першим і другим туром президентських виборів, і найцікавіше, що цього разу він уже наполягав на законодавчому врегулюванні. Ось так змінюється позиція напередодні виборів.

Партії, які пройшли до нової Ради, не давали обіцянок щодо бурштину

Ми проаналізували передвиборчі програми п'яти партій, які пройшли до нової Верховної ради, – «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос». У жодної з партій немає обіцянок, які стосуються вирішення проблеми незаконного видобутку.

Не занадто стурбовані цим і мажоритарники Волинської, Рівненської та Житомирської областей – регіонів, де гостро стоїть ця проблема. Наприклад, у депутатів від Волинської області взагалі немає програмних обіцянок щодо бурштину.

Ігор Герасименко, який був обраний за одномандатним округом у Житомирській області, обіцяє в своїй програмі докласти всіх зусиль, «щоб розібратися, чому наболілі проблеми Житомира роками не вирішуються, й працювати над їх ефективним рішенням». Можливо, під наболілими проблемами мається на увазі й бурштинова.

Майбутній депутат від Житомирської області Дмитро Костюк дає більш конкретні обіцянки на цю тему – внести до парламенту законопроект про легалізацію видобутку бурштину. На його думку, легалізація дозволить видобувати бурштин цивілізованим чином, дасть людям робочі місця, гідну зарплату та спокійний сон, а державі – мільйони у вигляді сплачених податків. Законопроект також поліпшить криміногенну ситуацію в поліських районах Житомирської, Рівненської та Волинської областей.

Хто вже боровся з незаконним видобутком бурштину

У 2015 році Верховна рада ухвалювала в першому читанні урядовий законопроект «Про видобування та реалізації бурштину». Метою законопроекту було створення цивілізованого ринку бурштину. Зокрема, пропонувалося створити старательські артілі, бурштинові біржі, підвищити кримінальну відповідальність за порушення правил охорони надр при видобуванні.

Народний депутат Володимир Парасюк обіцяв внести зміни до цього законопроекту. «Він не ідеальний, і я подаватиму до нього зміни, але цей закон дасть можливість прибрати мафію, яка тут вкоренилася й знущається над людьми. А також зупинить жахливу корупцію, перш за все, в правоохоронних органах. Тому що зараз всі, хто видобуває бурштин, так чи інакше порушують закон», – заявив Парасюк. Але через деякий час, імовірно, ініціатива стала здаватися йому все-таки ідеальною, адже жодних правок він до неї не подав.

У лютому 2017 року парламент відхилив цей законопроект. Вадим Кривенко та Юрій Бойко провалили обіцянки про те, що їхні фракції підтримають документ у другому читанні. «Народний фронт» дав 52 голоси (з 81), а «Опозиційний блок» – жодного.

Генеральний прокурор Юрій Луценко обіцяв із вересня 2016 року звертатися до Ради з вимогою ухвалити цей закон. Але жоднких звернень до профільного комітету він не надсилав.

Ігор ГузьНародний депутат України
Гузь обіцяє сприяти легальному видобутку бурштинуСказано 4 березня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Після цієї невдачі з ухваленням ініціативи Борислав Розенблат пообіцяв розробити новий законопроект про легалізацію видобутку та обігу бурштину: «Я не збираюся опускати руки! Уже через два тижні обіцяю підготувати новий законопроект про легалізацію бурштину, в якому врахую правки та зауваження від колег». Як і обіцяв, депутат вніс до Ради законопроект «Про особливості виробництва та обігу дорогоцінного каміння органогенного утворення». Але його парламент не розглянув навіть у першому читанні.

Депутат Василь Яніцький у 2015 році обіцяв створити слідчу комісію з розслідування незаконного видобутку бурштину. У лютому цього року Яніцький повідомив, що за його ініціативою відбулося засідання робочої групи з напрацювання пропозицій щодо врегулювання порядку видобутку бурштину. Група розробила кілька законопроектів, які були зареєстровані у Верховній раді. З огляду на те, що замість слідчої комісії створена лише робоча група, обіцянка не виконана.

Ігор Мосійчук у 2017 році запевняв, що «радикали» оприлюднять документи, які підтверджують причетність «Батьківщини» до незаконного видобутку бурштину. За його словами, в Рівненській області виділили землю під незаконний видобуток бурштину підприємству, афільованому до одного з депутатів партії. Мосійчук також заявив, що «радикали» звернуться з цією інформацією до правоохоронних органів.

У середині січня 2017-го Мосійчук заявив, що підготував депутатські звернення до генпрокурора Юрія Луценка, голови СБУ Василя Грицака, в. о. голови Національної поліції Вадима Трояна. Нардеп повідомив, що землю виділили під видобуток бурштину ТОВ «Санкамян», власник компанії пов'язаний із народним депутатом від фракції «Батьківщини» Сергієм Євтушком, а всі рівненські «батьківщинівці» підтримали рішення облради.

У квітні Мосійчук додав, що й житомирські депутати від «Батьківщини» причетні до незаконного видобутку бурштину. Тільки в правоохоронних органах повідомили «Слову і Ділу», що обіцяні звернення Мосійчука до них не надходили. На сайті парламенту також не було інформації про його депутатські запити. Документів він не оприлюднив, тому обіцянка провалена.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: