Як політики вирішують проблему з незаконним видобутком бурштину

Читать на русском
Слово і Діло розбиралось, які обіцянки щодо легалізації видобутку бурштину давали українські політики.
Слово і Діло

Проблема незаконного видобутку бурштину багато років гостро стоїть в Україні. «Бурштинова мафія», переділ нелегального ринку, конфлікти з правоохоронцями – ось із чим регулярно обіцяють боротися політики.

Щоправда, останнім часом ця тема звучить не дуже голосно. Найактивніші обговорення були в 2015-2017 роках. З осені минулого року політики особливо обіцянок щодо бурштину не давали. А ось сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що не бачить необхідності в законодавчому врегулюванні видобутку бурштину. За його словами, цим мають займатися правоохоронні органи. «Під час останніх відвідин Рівненської області я ще раз нагадав і прокуратурі, і СБУ, і Нацполіції, що це їхня зона відповідальності, й не потрібно кивати на якесь законодавче врегулювання. У нас на сьогодні є абсолютно чітка модель, як це закривати», – зазначив президент.

При цьому обіцянки внести законодавчі ініціативи з приводу бурштину давали багато народних депутатів. Наприклад, Сергій Євтушок зафіксував її у своїй передвиборчій програмі 2014 року – домогтися врегулювання на законодавчому рівні видобутку бурштину місцевим населенням. Нардеп став співавтором проекту закону «Про видобування та реалізацію бурштину», який був ухвалений у першому читанні, проте в подальшому знятий із розгляду. Згодом Євтушок з іншими депутатами зареєстрували ще один законопроект з приводу бурштину, який «завис» на рівні комітету.

Хотів внести зміни до законопроекту про видобуток бурштину Володимир Парасюк. «Звичайно, закон 1351-1 про видобуток бурштину, який буде скоро поданий для голосування у ВР, всіх проблем одразу не вирішить. Він не ідеальний, і я подаватиму до нього зміни, але цей закон дасть можливість прибрати мафію, яка тут вкоренилася», – заявив депутат. Однак майже за рік думка Парасюка, мабуть, змінилася, адже жодних ініціатив він не вніс.

Борислав Розенблат обіцяв за два тижні розробити новий законопроект про легалізацію видобутку та обігу бурштину. Відповідний документ – «Про особливості виробництва та обігу дорогоцінного каміння органогенного утворення» – депутат вніс до Ради наприкінці лютого. «Видобуток «сонячного каменю» необхідно легалізувати терміново, поки Полісся остаточно не перетворилося на мертву землю, а розбірки між бурштиновими мафіозі не переросли в серйозний збройний конфлікт», – вважає Розенблат.

Із ним згоден Володимир Арешонков. У березні 2015 року він пообіцяв сприяти узаконення видобутку бурштину в Житомирській області. У Верховній Раді Арешонков підтримав кілька відповідних проектів закону, а минулого року разом із Розенблатом ініціював свій законопроект.

Проблемою бурштину в Житомирській області зайнятий і Юрій Павленко: в 2015 році він обіцяв, що представники «Опозиційного блоку» в облраді ініціюють звернення до центральних органів влади з вимогою легалізувати видобуток. Рішення підтримати звернення до президента, прем'єр-міністра та спікера Ради депутати облради ухвалили в травні 2016 року, всі представники «Опоблоку» проголосували «за». Таким чином, Павленко зі своєю обіцянкою впорався.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування щодо народних депутатів Максима Полякова та Борислава Розенблата, а також ще чотирьох фігурантів «бурштинової справи».

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: