Новий формат Дня Незалежності: чи потрібен Україні військовий парад

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник
Олег Саакянполітолог
Віталій Куликполітичний експерт

Рішення святкувати День Незалежності без військового параду правильне. Військовий парад – спадщина радянщини, якої потрібно позбуватися. Зеленський таким чином представляє нову Україну.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор політичних наук, експерт із питань міжнародної політики Григорій Перепелиця.

За його словами, недоречно насолоджуватися брязкотом зброї в той час, коли наші бійці гинуть на Донбасі.

«ЗСУ мають демонструвати свою силу не на параді, а на фронті. План святкування Дня Незалежності, запропонований ОПУ, виглядає європейським і людяним. Команда президента намагається продемонструвати, що Україна – демократична миролюбна країна», – зазначив Перепелиця.

На його думку, ЗСУ мають демонструвати свою силу захищати країну, а не витрачати величезні фінансові та людські ресурси для проведення таких парадів. Військовим для того, щоб узяти участь у параді, доводиться жертвувати особистим часом. Наприклад, часто військові втрачають літні відпустки, замість яких 1,5 місяця тренуються. Цілком достатньо буде провести виставку військової техніки біля музею Великої вітчизняної війни.

Експерт звернув увагу на досвід європейських країн, де урочистості з технікою та військовими відбуваються в межах шоу. Такий формат можна запозичити й нам. Військові паради проводять в основному авторитарні країни, щоб показати силу та міць влади, відданість ЗСУ та силових структур.

«Радянський Союз якраз весь час намагався показати всю силу влади за допомогою парадів. Сьогодні такі торжества проводить лише РФ, Китай та низка авторитарних країн», – уточнив він.

Відзначимо, що в експертному колі немає єдиної думки на предмет того, чи варто в умовах війни проводити військовий парад. Наприклад, політолог Олег Саакян, вважає, що Зеленський, скасувавши парад, чітко потрапляє в стереотип сприйняття Януковича, який також у перший рік свого президентства ухвалив аналогічне рішення з аргументацією економії коштів.

Своєю чергою політолог Віталій Кулик зазначив, якщо врахувати, що Україна – країна, що воює, то парад має на меті два завдання.

Як змінювалися зарплати та пенсії українських військових із 2014 до 2019 рокуЗа п’ять років війни зарплата солдата-стрільця на передовій зросла більш ніж учетверо. Про пенсії військовослужбовців, на жаль, цього сказати не можна.

«По-перше, це демонстрація військової сили, міці, готовності боротися до кінця. По-друге, це мобілізує патріотизм громадян, підкреслює готовність боротися за свою територію, незалежність», – підкреслив він.

На його думку, якийсь елемент мілітарного проходження через Хрещатик військових частин був би доцільним.

Нагадаємо, що 9 червня Володимир Зеленський заявив, що цього року не проводитиме військовий парад до Дня Незалежності, а виділить 300 млн грн у вигляді премій для всіх військових.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як змінювалися зарплати та пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: