Петренко провалив обіцянку про те, що українців не позбавлятимуть власності через несплату комуналки

Читать на русском
В українському законодавстві залишилися норми, які дають можливість позбавити нерухомості боржника через несплату комунальних послуг, незважаючи на обіцянку міністра юстиції, що не допустить цього.
Павло ПетренкоСлово і Діло

Міністр юстиції України Павло Петренко не виконав обіцянку, що українців не будуть позбавляти власності через несплату комунальних тарифів.

Таку обіцянку він дав 18 серпня 2016 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ніхто не буде позбавляти українців власності через несплату комунальних тарифів. Це черговий міф. Без рішення суду в принципі не можна у когось забрати приватну власність. За допомогою системи субсидій і підвищення рівня життя українців ми взагалі знімемо питання несплати по комунальних тарифах», – заявив він в ефірі одного з телеканалів.

Тим не менше, в Україні вже є прецедент, коли через борги було продано квартиру мешканця Луцька.

Нагадаємо, що 27-річний лучанин втратив двокімнатну квартиру через борг у 46 тисяч гривень. Державна виконавча служба Луцька вилучила житло та продала з електронного аукціону в травні 2016 року за 440 тисяч гривень. Після цього борг було повернуто постачальникам комунальних послуг, а решту віддали чоловікові. Колишній власник квартири оскаржив дії виконавчої служби в суді. Зараз справа розглядається у Верховному суді.

Решта українців також не застраховані від подібних випадків. Чинне законодавство передбачає, що стягнення нерухомості фізичної особи здійснюється за відсутності у неї достатніх для покриття заборгованості коштів або рухомого майна. Але ініціювати конфіскацію житла можна тільки в тому випадку, якщо заборгованість перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати.

Відзначимо, що виконавча служба може відчужувати житло тільки за наявності рішення суду. Тобто комунальне підприємство зобов'язане звернутися до суду і виграти його, перш ніж вимагати виставити квартиру боржника на продаж.

Не рятують ситуацію й субсидії та «підвищення рівня життя». На кінець травня 2019 року заборгованість населення за комунальні послуги складала понад 50 мільярдів гривень.

Враховуючи те, що українці не мають 100% гарантії у захисті він конфіскації житла через борги за ЖКП, обіцянка міністра, незадовго до відставки уряду після позачергових парламентських виборів, отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Петренко дав 128 обіцянок, з яких 80 виконав і 30 – провалив та ще 18 має реалізувати до кінця каденції.

Раніше ми писали, що міністр юстиції Павло Петренко не виконав обіцянку про те, що з 2019 року знання англійської мови буде однією з умов для призначення на державну службу.

Також ми склали топ провалених і виконаних обіцянок уряду Гройсмана.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: