Реєстри нерухомості та бізнесу не перевели на блокчейн у 2018 році, як обіцяв Петренко

Читать на русском
Петренко не виконав обіцянку перевести на блокчейн систему реєстрів нерухомості та бізнесу в 2018 році.
Павло ПетренкоСлово і Діло

Міністр юстиції Павло Петренко провалив обіцянку в 2018 році перевести на передову систему захисту баз даних блокчейн реєстри нерухомості та бізнесу.

Таку обіцянку він дав 5 грудня 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Було досить багато хакерських атак, зокрема з боку Російської Федерації, але наші реєстри повністю захищені, жодної успішної хакерської атаки не зафіксовано. Навіть більше, з наступного року система реєстрів нерухомості та бізнесу буде переведена на блокчейн – передову технологію захисту баз даних у світі. Тому будьте спокійними щодо вашої інформації в реєстрах», – заявив він.

В інтерв'ю «Слову і Ділу» Петренко повідомив, що Україна стала першою в світі країною, яка запровадила блокчейн-технологію в державних реєстрах: «Ми перша в світі країна, яка на рівні рішення уряду, імплементації цього рішення, запустила систему електронних торгів конфіскованим майном на блокчейн-технології».

Міністр також запевнив, що доопрацьовується процес переведення реєстру нерухомого майна на блокчейн: «Я не хочу говорити, що це буде за місяць. Я ставив завдання нашим IT-фахівцям, щоб це було зроблено до кінця цього року».

При цьому він зазначив, що затримка може відбутися не з технічних причин: «У реєстрі нерухомості близько тринадцяти тисяч реєстраторів у всій країні, які є активними користувачами з можливістю вносити зміни в інформацію. Наприклад, зміни власника або накладення обмежень. Переведення на блокчейн-формат спричинить для них особливі вимоги: до їхнього робочого місця, до софту, до швидкості інтернету».

На думку Петренка, якщо перевести реєстр на блокчейн, він стане супер-захищеним але частина реєстраторів (особливо ті, що працюють у сільській місцевості) не зможуть користуватися цим реєстром.

Міністр юстиції Павло Петренко: «Ми можемо перегнати не лише Естонію, а й країни зі ще більш ефективними системами електронного урядування»Міністр юстиції Павло Петренко є лідером по виконанню обіцянок в уряді. Слово і Діло поспілкувалося з міністром про блокчейн-реєстри, онлайн-сервіси та інші обіцянки.

Також він додав, що безкоштовну технічну підтримку у впровадженні блокчейну на урядових платформах надає американська компанія BitFury, з якою був підписаний меморандум.

При цьому Мін'юст погодився на пілотний проект за програмою, що здійснює продаж конфіскованого майна, а МінАПК – щодо земельного кадастру.

«Ми зараз спостерігаємо, яким чином імплементується ця технологія в земельному кадастрі. Там та ж ситуація: земельні реєстратори – це службовці РДА та місцевого самоврядування. Якщо в них це запрацює, то ми за аналогією зробимо те ж саме в реєстрі нерухомості», – пояснив міністр.

За його словами, на пілотний проект не витрачено жодної копійки й таким же чином планується зробити реєстр нерухомості, а згодом і реєстр бізнесу. «Я думаю, що на початку осені (2018 року – ред.) ми вже публічно озвучимо дорожню карту щодо імплементації блокчейну в двох реєстрах», – сказав він.

Як повідомили нам у Мін'юсті, станом на 10 січня 2019 року запровадження блокчейну в системі реєстрів нерухомості перебуває на стадії розробки програмного забезпечення, а також розглядається доцільність впровадження технології для промислового оточення.

Оскільки терміни виконання обіцянки Петренка були упущені, запевнення отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Петренко дав 124 обіцянки, з яких 73 виконав, а 23 – провалив.

Нагадаємо, міністр юстиції Павло Петренко в інтерв'ю «Слову і Ділу» розповів, що за впровадженням електронних сервісів Україна може обігнати Естонію, де навіть голосують онлайн.

Раніше ми писали, що в Мін'юсті розповіли, скільки за рік стягнули боргів за аліментами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: