Закон про «зелений» тариф для домашніх електростанцій опублікували офіційно

Читать на русском
Офіційно опубліковано закон, який дозволяє підключити до зеленого тарифу домашні сонячні електростанції. Документ набуде чинності завтра.

В офіційному парламентському виданні «Голос України» офіційно опублікували закон № 2755-VIII, який усуває неузгодженості в законі про альтернативні джерела енергії та надає можливість будувати сонячні електростанції (СЕС) як на землі, так на дахах і фасадних конструкціях.

Як пише «Слово і Діло», закон визначає порядок розрахунку «зеленого» тарифу для всіх домашніх сонячних електростанцій незалежно від розміщення та встановленої потужності.

Документ надасть споживачам право встановлювати домашню СЕС потужністю до 30 кВт, проте не містить механізму встановлення «зеленого» тарифу для генерувальних електроустановок таких споживачів.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон про запровадження аукціонів з розподілу квот підтримки виробників «зеленої» електроенергії. Поправка № 24 передбачала порядок розрахунку «зеленого» тарифу для СЕС до 50 кВт за умови їхнього розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд.

Таким чином, власники наземних домашніх СЕС позбавилися права підключити свої електростанції за «зеленим» тарифом.

У липні поточного року парламент виправив цю ситуацію, ухваливши 243 голосами народних депутатів законопроект № 10357. Президент Володимир Зеленський підписав закон 6 серпня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: