ЄБРР перестане кредитувати сонячну енергетику в Україні

Читать на русском
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) припиняє фінансування проектів сонячної енергетики та подумує перестати кредитувати відновлювальну енергетику в Україні.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) припиняє фінансування проектів сонячної енергетики та подумує перестати кредитувати відновлювальну енергетику в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила старший банкір департаменту електроенергії банку Ольга Єрьоміна, передає агентство Інтерфакс-Україна.

ЄБРР назвав головні ризики для економіки УкраїниЄБРР назвав істотними ризиками для економічного зростання України заплановані в 2018-2020 роках великі погашення держборгу, а також цикл виборів у 2019 році.

«Зараз рахунок пішов на дні, коли банк може вирішити, що в подальшому з відновлюваної енергетики нових проектів він не буде робити. Щодо сонячної електроенергії ми вже вирішили, що нових проектів не беремо, щодо вітрової поки не прийнято рішення», - сказала вона.

За словами Єрьоміної, ЄБРР стурбований відсутністю значних кроків з боку парламенту щодо переходу від «зеленого» тарифу до інших, «більш раціональних методів" підтримки розвитку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ).

«Боюся, що ми будемо не останньою ластівкою, яка перестане підтримувати проекти з відновлюваної енергетики, якщо не почнеться безпосередній плановий перехід на більш стійку систему підтримки ВДЕ-проектів», - додала вона.

Єрьоміна уточнила, що €250 млн, виділених ЄБРР в рамках програми USELF-III для проектів у сфері альтернативної енергетики влітку, в даний час майже вичерпані.

Нова програма фінансування для відновлюваної енергетики може розглядатися тільки після впровадження в Україні аукціонів, які дозволять знизити тарифи на енергію, вироблену ВДЕ.

Відзначимо, що ЄБРР має намір виділити від $2 млн до $4 млн в розробку інфраструктури проведення аукціонів при стимулюванні розвитку поновлюваних джерел електроенергії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: