Обіцянка «Слуги народу»: чи під силу Україні розвиток «зеленої» енергетики

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Уже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення президентської партії в енергетичній галузі. Зокрема, «Слуга народу» обіцяє створити всі умови для розвитку «зеленої» енергетики й не допустити монополізації галузі.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначив, що в Україні й так є умови для розвитку «зеленої» енергетики. Проблема в тому, що ці умови не можна порівняти з можливостями України щодо забезпечення цього розвитку.

«Тобто, створюючи такі умови розвитку «зеленої» енергетики, які навіть є сьогодні, Україна заганяє себе в енергетичну бідність, оскільки ті технології, які сьогодні в Україні підтримуються, дуже дорогі. Ми не настільки багата країна, щоб таким чином підтримувати «зелену» енергетику», – підкреслив Рябцев.

«Зелена» енергетика не в змозі забезпечити енергетичні потреби України в найближчі 5 років, уточнив він.

Крім того, в партії виступили з обіцянкою домогтися зниження тарифу вдвічі на «зелену» електрику. Якщо врахувати цю обіцянку та програмне положення партії щодо розвитку «зеленої» енергетики, то незрозуміло, як це співвідноситься одне з одним. Зниження тарифу призведе до того, що буде менше охочих розвивати цю галузь, додав експерт.

ЖКГ і тарифи: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Батьківщина обіцяє знизити ціни на газ удвічі, а Опозиційна платформа – списати борги українців за комуналку.

«Зелена» енергетика тримається зараз на завищених «зелених» тарифах. Розвиток «зеленої» енергетики забезпечує не її висока ефективність, не висока енергощільність, не її привабливість для споживачів, а завищені «зелені» тарифи. І те, що держава змушує споживача купувати дуже дорогу, але не дуже надійну, незручну енергію», – пояснив він.

Ба більше, виходить, що між обіцянками виникають протиріччя, наголосив енергетик.

«Крім того, якщо в Україні впроваджуватиметься в повному обсязі ринок електроенергії, то ціни на ньому визначатимуться шляхом попиту й пропозиції, а не вказівкою уряду про зростання чи зниження тарифів», – резюмував Геннадій Рябцев.

Більше про обіцянки партій щодо комунальних тарифів – за посиланням.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: