Чи потрібно запроваджувати кримінальну відповідальність за переговори з РФ?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Ініціатива запровадити кримінальну відповідальність за переговори неуповноважених на це людей із Росією виглядає безглуздо та радше показує слабкість президентської команди. Такі заходи запроваджувати не потрібно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Звичайно, має бути офіційний статус, але якщо його немає в представника, який поїхав до Москви на переговори, то це просто приватні переговори якихось людей. Саджати за це до в'язниці, запроваджувати каральні заходи точно не потрібно. А де тоді взагалі кордони? Виходить, будь-кого можна звинуватити? А якщо особа зустрічалася з родичем із РФ, проводила бізнес-переговори, також звинувачувати будуть?», – зазначив Золотарьов.

На його думку, ця пропозиція – велика дурість. У нас є МЗС, яке має вести переговори з агресором. Плюс, звичайно, зовнішня політика перебуває під керівництвом президента. Умовно кажучи, представники МЗС та президента є тими людьми, якф можуть вести переговори від імені держави.

«Усі інші представники, депутати, Медведчук, якщо немає офіційного статусу, повноважень і якщо вони ведуть переговори з РФ, то слід це сприймати як приватну позицію. Нехай їздять, а якщо Зеленський хоче продемонструвати державну позицію, то достатньо вийти із заявою й сказати, що візити Бойка та Медведчука – це їхня приватна ініціатива», – підкреслив він.

«Не потрібно тут запроваджувати кримінальну відповідальність. Виходить, що МЗС та ОПУ не можуть впоратися з Медведчуком і для цього потрібна кримінальна відповідальність? А яким чином саджати збираються?», – уточнив експерт.

За його словами, ОПУ варто просто вказати, хто від держави уповноважений вести переговори. З Медведчуком може домовлятися хто завгодно в РФ, Україні важливо сказати, що ці домовленості ми не визнаємо.

«Якщо не хочуть якихось наслідків, наприклад, від того, що робить Медведчук, то чому не відхреститися від нього? Чому не говорять, що він це робить сам від себе. Якщо йдеться про кримінальну відповідальність, то значить, він діє від імені якихось державних контор, які в певному порядку делегують йому повноваження, а президент не може з цими конторами впоратися. Тут радше в президента самі себе виставляють нерозумно», – резюмував Володимир Золотарьов.

Як повідомлялося, в Зеленського запропонували запровадити кримінальну відповідальність за переговори неуповноважених на це людей із Росією.

Також про введення кримінальної відповідальності говорив лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук. Він заявляв, що лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука та Юрія Бойка потрібно покарати за проведення переговорів із Москвою про постачання російського газу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: