Потужний український флот: як убезпечити моряків і дати РФ відсіч

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Після атаки Російської Федерації в Азовському морі, під час якої затримали 24 українських моряків, Україні потрібно серйозно задуматися про зміцнення та збільшення українського флоту.

Таку думку в своєму блозі висловив експерт із питань національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия, передає «Слово і Діло».

За його словами, розроблена концепція «Стратегії безпеки-2030» передбачає посилення флоту та контролю на Азовському морі за рахунок протикорабельних крилатих ракет «Нептун». Зараз тестування «Нептунів», які йдуть у виробництво, перебуває на завершальному етапі. Кінцева мета – щонайменше по одному бригадному комплекту на Азовське та Чорне моря.

«Бригадний комплект – це шість пускових машин, шість машин заряджання, радіолокаційна станція та командно-штабний модуль. Тож в одному пострілі можна випустити максимум 24 ракети, кожна з яких здатна втопити або завдати тяжких ушкоджень судну до 5 тисяч тонн (десантні кораблі, фрегати або корвети)», – зазначив Джанашия.

На його думку, реальні строки виконання цієї програми, виходячи із сьогоднішніх реалій, а особливо зі створенням запасу ракет – п’ять-сім років. Це той мінімум, який гарантуватиме, що в разі агресії РФ з моря ми зможемо гідно відповісти. І він зможе дати певне відчуття захисту для України та небезпеки для РФ.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Стратегія Військово-морських сил України (ВМСУ) полягає в будівництві москітного флоту. І це не ті артилерійські кораблики, які за швидкості вітру від 5 м/с не те що не в змозі відкрити вогонь, а, цілком можливо, просто перевертатимуться й тонутимуть (а саме такими і є катери «Гюрза» та «Кентавр»)», – пояснив він.

Необхідні катери ракетного типу, щоб вражати ворога на далеких відстанях. Лише один ракетний катер з однією ракетою на борту вже становитиме загрозу для Чорноморського флоту РФ. Лише таким способом ми зможемо повернути контроль над Азовським морем, не допустити подальшого захоплення української акваторії й гарантувати, що Росія більше не наважиться захоплювати українські кораблі й брати в полон українських моряків, підкреслив експерт.

Тих грошей, які виділяє держава на ВМСУ, а це близько $70 млн на рік, дуже мало. Для повноцінного посилення флоту нам потрібно збільшити фінансування, додав він.

«Потужний флот разом із береговими ракетними комплексами зможуть гарантувати безпеку нашої акваторії та берегової лінії від російських зазіхань. І позбавить їх самої думки про можливість завдання удару або висадження десанту на нашому узбережжі», – резюмував Іраклій Джанашия.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: