Сквер на Подолі віддали під забудову мормонам

Читать на русском
Верховний суд віддав під забудову мормонам сквер на вулиці Глибочицькій, 5, визнавши недійсним рішення Київради про розірвання договору оренди.

Верховний суд віддав під забудову мормонам сквер на вулиці Глибочицькій, 5, визнавши недійсним рішення Київради про розірвання договору оренди із Релігійним Управлінням Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляють «Наші гроші».

У 2001 році мормони купили у ЗАТ «Український промислово-фінансовий концерн «Славутич» майновий комплекс загальною площею 0,22 га (2235 кв м). Це дві двоповерхові адмінбудівлі, гараж, бойлерна, сміттєзбиральник, сарай.

У 2003 році вони отримали в оренду ділянку площею 0,93 га на вулиці Глибочицькій, 5 для експлуатації цього майна, але вже за рік ці будівлі були фактично зруйновані, а у 2005 році демонтовані.

Того ж 2005 року мормони уклали з Київрадою новий договір оренди, за яким отримали ділянку в оренду на 25 років для будівництва молитовного будинку з недільною школою. За умовами договору, завершити забудову ділянки мормони повинні були не пізніше 3 років з моменту держреєстрації договору оренди (вересень 2005 року).

У вересні 2015 року Київрада розірвала договір оренди у зв’язку із незавершенням забудови, а також зважаючи на стійкий громадський супротив. Цим же рішенням ділянці надали статусу скверу.

Мормони це рішення Київради оскаржили в суді, де їхні інтереси представляють юристи юрфірми «Ільяшев та партнери», співзасновником якої є Роман Марченко, обраний у 2015 році депутатом Київради за списками «Самопомочі».

Забудова Троєщини: чим незадоволені жителі та що загрожує мікрорайону12 липня жителі Троєщини влаштували мітинг під Київрадою з вимогою не ухвалювати детальний план території (ДПТ), який порушує, на їхню думку, чинний Генплан Києва. Розбиралися в ситуації експерти.

Паралельно у січні 2016 року Марченко підготував і зареєстрував проект рішення про скасування рішення Київради про розірвання договору оренди ділянки на вулиці Глибочицькій, 5.

Він і фракція «Самопомочі» пояснювали, що мормони збудують двоповерхову будівлю на 20% ділянки, а на решті 80% буде сквер з відкритим доступом.

У квітні 2016 року суддя Господарського суду Києва Сергій Балац визнав рішення Київради недійсним. На початку 2018 року апеляція це рішення скасувала. Але Верховний суд відправив справу на новий розгляд в апеляцію.

У квітні цього року Північний апеляційний госпсуд залишив без змін рішення Госпсуду Києва. Суд зазначив, що мормони вчиняли дії з оформлення документації для забудови ділянки, і не побачив їхньої провини в незавершенні будівництва в трирічний термін. 25 липня таке ж рішення виніс і Верховний суд.

КМДА рекомендувала забудовнику призупинити роботи в Протасовому Яру.

Також влада Києва «пробачила» забудовникам близько 2 мільярдів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: