Забудова Троєщини: чим незадоволені жителі та що загрожує мікрорайону

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Наприкінці червня Київрада ухвалила детальний план територій Троєщини. Тоді мер міста звернувся до фракцій Київради з проханням підтримати проект детального плану територій. «У разі ухвалення цього детального плану Троєщина отримає три нових дитячих садки, школу на 1980 місць, нову поліклініку на 2500 відвідувачів, лікарню на 500 ліжок, пологовий будинок, льодовий стадіон, 2 парки біля озера та на території інвестора, паркінги. Відбудеться розширення вулиці Закревського. Врахували й проблеми «Перлини Троєщини». Можна буде звести житло для ошуканих інвесторами «Еліта-Центр». Все це враховано в проекті ДПТ», – повідомив Кличко. Однак далеко не всі вважають це райдужними перспективами. 12 липня мешканці Троєщини влаштували мітинг під Київрадою з вимогою не ухвалювати детальний план території (ДПТ), який порушує, на їхню думку, чинний Генплан Києва. Тим часом у КМДА запевнили, що проект пройшов усі необхідні процедури, були враховані архітектурні норми й проведені експертизи. До слова, ще 29 вересня 2017 року мер Києва Віталій Кличко пообіцяв затвердити новий Генеральний план міста, в якому буде прописано, що кожне нове будівництво має пройти громадські слухання, обговорення експертів та активістів.

Експерт у сфері нерухомості Олег Приходько зазначив, що наразі в Києві йде боротьба між прихильниками та противниками змін щодо узгодження ДПТ, дискусія з цього питання лише набирає обертів.

Він не виключив, що під стінами КМДА ми ще неодноразово побачимо зібрання людей, що вимагатимуть змін і заборонити зміни.

«Обумовлено це буде тим, чого бажають жителі столиці: або узаконити свої багатоповерхівки, або щонайменше зберегти той умовний комфорт проживання в межах свого мікрорайону, до якого вони звикли», – констатував Приходько.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко має намір створити новий парк на ТроєщиніСказано 8 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Дозволити та узаконити винятки з правил в цьому питанні? Будь-яка відповідь буде неоднозначною, додав він.

Експерт пояснив, що без змін неможливо легалізувати, добудувати, підключити до мереж та ввести в експлуатацію десятки незаконних недобудов, а з іншого боку, це стежка до зловживання та надання можливостей у напівлегальній зоні забудови та\або розширення меж житлової забудови, як, наприклад, хтось хоче зробити на Троєщині, проти чого й мітингували мешканці мікрорайону.

«Щодо самобудів, то виходить так, що раніше держава своєю бездіяльністю дозволила будувати незаконні житлові комплекси, а тепер, коли постраждалі доросли до критичної маси, не в змозі їм допомогти в законний спосіб вирішити питання. Всі розмови про те, що постраждалим потрібно самоорганізовуватися в житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), як того вимагає закон, та в подальшому вести господарську будівельну діяльність через залучення будівельних субпідрядних організацій, розбиваються на етапі землевідведення, яке стає проблемою в затвердженні ДПТ», – уточнив Приходько.

З іншого боку, місто ніяк не може підготувати й представити до обговорення Генеральний план, який мав би стати основним стратегічним і концептуальним документом для планування майбутніх забудов, що мали би бути затверджені через узгодження ДПТ, нагадав експерт.

За його словами, виходить, що стратегія розвитку міста відсутня або застаріла й не відповідає сьогоденню.

Навесні цього року група колишніх міністрів, депутатів, діячів науки і культури підписала відкрите звернення до президента, прем'єра та мера з проханням припинити будівництво нового житла в Києві. Наразі ця лякалка не подіяла на малі будівельні компанії, що теоретично могли б звільнити свою нішу для великих гравців, підкреслив фахівець.

«І тут прийшла нова порція інформації до роздумів із кабінетів, з яких не очікували, а саме від КО «Київгенплан». Ідеться про те, що, за їхніми даними, будувати житло в найближчі 20 років планується на Правому березі Дніпра, на наявних вільних територіях, у тому числі зайнятих закинутими промисловими підприємствами. Щоб ліквідувати дисбаланс, який склався у місті, коли 40% населення проживають на Лівому березі Дніпра, а їздять на роботу – на Правий, доведеться обмежити зведення житла на Лівобережжі. Там можна буде звести будинки лише на Осокорках Центральних, Південних і в промзоні вздовж вулиці Закревського», – уточнив він.

На їхню думку, наголосив експерт, це допоможе вирішити транспортну проблему не будівництвом мостів, а тим, що киянам не доведеться їздити на роботу через річку.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє затвердити новий генеральний план містаСказано 29 вересня 2017 р.Статус обіцянки: У процесі

Приходько нагадав, що Генерального плану міста чекають уже півроку, а витоки інформації, які доходять до громадськості, невтішні.

«Хоча, можливо, в кінцевому варіанті плану ми побачимо хоча б один новий міст через Дніпро, спонукання до забудови офісними центрами Лівобережжя, переміщення якихось державних установ із Правого на Лівий берег тощо. А в результаті й дисбаланс буде подоланий не шляхом заборон, а методом розвитку інфраструктури міста», – уточнив експерт.

Він пояснив, що не для того щорічно Київ їздить представляти свій інвестиційний потенціал до Канн на MIPIM, щоб потім усі питання вирішувати методом заборон. Як приклад, не інвесторів шукати для створення паркувальних місць у Києві, а взагалі заборонити парковку на 67 вулицях міста.

«Перетягування каната з правил затвердження ДПТ за відсутності осучасненого перспективного на десятки років Генерального плану міста лише набирає обертів. А за відсутності достатньої кількості коштів на розвиток інфраструктури міста в чиновників є лише один дієвий метод вирішення будь-яких проблем – це заборона», – резюмував Олег Приходько.

Додамо, мер Києва Віталій Кличко заявив, що має намір створити новий парк на Троєщині.

Якщо ви вважаєте, що розбираєтеся в обіцянках і без наших добірок, спробуйте пройти тест «Ідеальний Київ. Чи знаєте ви обіцянки мера Кличка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: