Зеленський і команда: ключові завдання «слуг народу» після виборів

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог
Дмитро Купираполітолог

Існує кілька політичних проблем, які, перш за все, доведеться вирішувати новій Верховній раді. Це буде критерієм життєздатності та довголіття нового парламенту.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

На його думку, по-перше, ВР потрібно швидко сформувати відповідальну й реальну, а не формальну, як раніше, парламентську більшість, обрати голову Верховної ради.

«Після Парубія будь-хто, хто стане спікером Верховної ради, виглядатиме краще. Важлива лише одна умова для майбутнього спікера парламенту. Він має керуватися в своїй роботі регламентом Верховної ради, а не політичними замовленням чи особистими вподобаннями», – зазначив Небоженко.

Друге завдання полягає в тому, щоб протягом місяця затвердити нового прем'єр-міністра й склад уряду «національної надії», який одразу ж представить реальну програму роботи. Також найскладніше випробування для нового парламенту – позбавлення депутатської недоторканності, в тому числі колишнього президента України, уточнив він.

Ще одним завданням для нової Ради експерт назвав своєчасний розгляд та ухвалення бюджету України.

Другий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиЩодня в режимі онлайн ми стежимо за обіцянками політиків, зокрема, за обіцянками президента Зеленського. Через два місяці його президентства можемо знову говорити про загальну кількість його виконаних і провалених обіцянок.

Політичний аналітик Дмитро Купира в коментарі «Слову і Ділу» пояснив, що зараз новій Раді потрібно буде швидко показати результат, враховуючи монобольшість.

«Обіцянка зняти недоторканність і боротися з прогульниками була не лише в партії «Слуга народу». Це дозволить політичним силам зараз показати суспільству, хто як відповідає за свої передвиборчі обіцянки», – зазначив він.

До того ж зараз для СН важливо буде створити інструмент контролю за своїми депутатами, враховуючи, що пройшло багато людей різної кваліфікації та зацікавленості, додав експерт.

«Тому, серед іншого, ще й для створення дисципліни потрібні такі кроки», – підкреслив Купира.

Нагадаємо, ВР восьмого скликання не змогла позбавити нардепів недоторканності. Хто провалив свої обіцянки, можна подивитися тут.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом другого місяця президентства – на інфографіці. Також ми писали, як працює Офіс президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: