Школа «Зе!депутата»: чи можна за тиждень підготуватися до роботи в Раді

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Мало сподівань, що нове скликання ВР буде результативним. Скоріш за все, будуть і прогули, і кнопкодавство, як у попередніх.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко.

«Звичайно, про здобуття кваліфікації не йдеться. Новообраним депутатам розкажуть якісь основи, грубо кажучи, чим відрізняється дебет від кредиту, як відбувається документообіг у Раді, як працювати в комітетах, як правильно подавати той чи інший законопроект, як він проходить комітет та інші основи, пов’язані з депутатською діяльністю, не більше», – зазначив Бондаренко.

За його словами, це будуть лише певні основи, а вже глибокі знання новоспечені законотворці здобуватимуть на практиці.

«Це щось на кшталт курсу молодого бійця, який у прискореному варіанті проходили на початку Другої світової війни. Тоді також абсолютно не підготовлених молодих людей на тиждень кидали в навчання, а потім одразу відправляли в бій», – підкреслив він.

Це вимушена ситуація, додав експерт.

Юристи, журналісти та фізруки. Яку освіту здобули нардепи VIII скликанняУ Верховній Раді VIII скликання найбільше економістів, юристів, інженерів, але зустрічаються бухгалтери, екологи, вчителі фізкультури й навіть є один трудовик.

«В умовах, коли до Верховної ради приходять непідготовлені люди, це одна річ, наразі ж є такі люди, які випадково стали депутатами. Їм доведеться якимось чином навчатись, орієнтуватися в політичному середовищі. В таких умовах є ризик, що їх просто зорієнтують, які де є кнопки й коли потрібно на них тиснути», – пояснив він.

На його думку, є сумніви щодо подальшої ефективності нового скликання ВР.

«Адаптуються, навчаться з часом і також будуть, як і попередні, лобіювати інтереси, прогулювати засідання й кнопкодавити. Все буде так, як і в попередній Раді, але пізніше», – уточнив політолог.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров також зазначив, що якість політики може впасти. Відповідно, є кілька варіантів – або контроль цих політиків з іншого боку, або монобільшість, яка неякісно виконує свої повноваження.

«Добре, що в нас почався перезапуск еліт, системи. Однак у що це виллється? Поки це питання. Коли немає партійної структури, є люди, які просто організували бізнес чи вели проекти. Їх легко купити, ввести в оману, маніпулювати. Їм потрібен час, щоб набратися досвіду, а часу немає. Вони відразу потрапили на верхівку політики, в цьому найбільша загроза», – додав він.

Як повідомлялося, з 8:30 до 21:30 новообрані народні депутати слухатимуть лекції від професорів Київської школи економіки. Навчальний курс триватиме тиждень – до 4 серпня.

Додамо, за підсумками опрацювання 100% бюлетенів, до ВР проходять 254 нардепи від «Слуги народу».

Раніше ми писали, яку освіту здобули нардепи VIII скликання. Детальніше – за посиланням.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом другого місяця президентства – на інфографіці. Також читайте, як працює Офіс президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: