Юристи, журналісти та фізруки. Яку освіту здобули нардепи VIII скликання

Читать на русском

Перш ніж стати хірургом, потрібно закінчити медичний університет, щоб стати хорошим агрономом, потрібно вчитися в сільгоспакадемії, а яку освіту потрібно отримати, щоб стати народним депутатом? Аналітики «Слова і Діла» вирішили розібратися, скільки у Верховній Раді VIII скликання дипломованих фахівців та які в народних депутатів професії. Під час моніторингу спеціальностей враховувалася інформація лише про першу повну вищу освіту.

Із 423 народних депутатів лише 11 не отримали повну вищу освіту. Понад 97% народних депутатів VIII скликання мають повну вищу освіту, з них 1,9% не уточнюють, яку саме й де вони вчилися. Принаймні у відкритих джерелах цієї інформації немає.

Найбільше в нинішньому парламенті економістів, юристів та інженерів. Якщо говорити про спеціалізацію, то серед 81 депутата-економіста налічується 17 фахівців у банківській справі, фінансах і кредитах, 14 – у міжнародній економіці та 26 – на підприємствах. Дипломи юристів отримали 76 нардепів, серед яких 39 – за спеціальністю «Правознавство». Ще 7 осіб – у галузі міжнародного права. Й лише один нардеп отримав юридичну освіту за спеціальністю «Конституційне та міжнародне право».

Як покращити роботу українського парламенту?Чи заборонять депутати самі собі обиратися в парламент два рази поспіль щоб поліпшити роботу Верховної Ради?

Із 73 депутатів із дипломом інженера найбільше механіків – 18, будівельників – 8 і металургів – 6. Є в Раді один інженер у сфері авіаційних і космічних систем, один інженер-автомеханік, інженер-електрик та інженер-сантехнік.

Педагоги можуть легко створити в Раді власну «фракцію» з 50 дипломованих фахівців, серед яких 35 учителів та 15 викладачів. Причому це об'єднання цілком могло б постояти за себе, оскільки серед учителів є 10 фізруків та один учитель праці.

Нинішній склад Верховної Ради також запам'ятається рекордною кількістю колишніх журналістів, які швидко перекваліфікувалися в законотворців. Також у парламенті зараз є 16 професійних істориків, 15 лікарів, 14 військових і 10 агрономів.

Цікаво, що нардепами стали тільки 6 професійних політологів і один системний аналітик. Серед народних обранців є професійна співачка, два екологи, два перекладачі та один мистецтвознавець.

Детальніше – на інфографіці.

На які потреби витрачають державні гроші політичні партії, читайте в розслідуванні «Слова і Діла».

Як змінити виборче законодавство, щоб встановити кордон між популізмом і диктатурою олігархів, читайте в авторській колонці Олександра Радчука.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: