Крісло спікера: хто претендує та в чому небезпека для парламенту

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог
Валентин Войтковполітолог

Разумков може підійти на посаду спікера. Дійсно, він доволі політикоподібний. Однак проблема не в тому, хто обійме посаду.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Наразі головне не те, хто займе крісло спікера. Проблема в тому, чи буде новий спікер ВР користуватися регламентом чи телефонним правом, як це було з минулими спікерами. Парубій нерідко нехтував регламентом. Скільки разів у нас ставилися певні законопроекти тоді, коли це було вигідно? Він не сприймав залу, а зала не сприймав його. Ось це найгірше, а не саме по собі призначення спікера», – зазначив Небоженко.

Парламент має бути принаймні схожим на інституцією, а не на інструмент штампування законопроектів Офісу президента. Будь-який орган має відповідати своїм функціям, уточнив він.

Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій ПарубійСпікер Верховної ради Андрій Парубій виконав трохи менш ніж половину своїх обіцянок. Ще 19 у нього залишаються в процесі.

Хоча, здебільшого, в нас роль спікера – артикуляція волі адміністрації. Про те, що посада спікера друга в державі, говорять тоді, коли є великі загрози для особи президента, додав експерт.

«Наприклад, якщо президент захворів, зник раптово. Тоді вказують на спікера, який має його замінити. Однак досі в нас такого не було. Жоден президент не випускав зі своїх рук владу. Спікер був просто артикулятором волі Адміністрації президента», – пояснив він.

За його словами, зараз буде дуже важливо, в який бік піде політичний розвиток України – президентської республіки чи парламентської.

Політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков зазначив, що Разумков ішов першим номером, фракція буде великою. Цілком імовірно, що він може стати новим спікером.

«Разумков виглядає найбільш імовірною кандидатурою. Інша річ, що, можливо, віддадуть посаду не спікера, а першого віце-спікера. Буде цікаво, як розподілять парламентські комітети. Є така практика, що парламентська опозиція має отримати певну кількість важливих комітетів, які дадуть змогу контролювати роботу більшості. Це і комітет свободи слова, і інші», – підкреслив Войтков.

«Слово і Діло» з’ясувало, як виконував обіцянки Офіс президента протягом другого місяця роботи.

Раніше ми писали, як працює спікер Верховної ради Андрій Парубій.

Також ми з'ясували, що партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: