Розголошення Ситником і Лещенком даних про Манафорта: суд скасував рішення

Читать на русском
Апеляційний адмінсуд задовольнив скаргу директора Національного бюро та члена парламенту на задоволений позов Борислава Розенблата.
Борислав Розенблат, Артем Ситник і Сергій Лещенкофото: «Слово і Діло»

Суд задовольнив скаргу Національного антикорупційного бюро та народного депутата Сергія Лещенка і скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким їхні дії щодо розголошення даних про колишнього керівника передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пола Манафорта визнали протиправними.

Таке рішення 16 липня ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, народний депутат, обвинувачений у «бурштиновій справі» Борислав Розенблат подав позов до Ситника і Лещенка. В ньому він просив визнати протиправними дії директора НАБУ і нардепа щодо розголошення та розповсюдження інформації про колишнього голову передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пола Манафорта. Зокрема, йдеться про наявність прізвища та підписів Манафорта в «чорній бухгалтерії» Партії регіонів у матеріалах досудового розслідування, що мало наслідком втручання у виборчі процеси США в 2016 році та завдало шкоди інтересам України.

Вказаний позов суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Віталій Катющенко задовольнив частково. Так, суд визнав протиправними дії Ситника про розголошення даних про Манафорта та дії Лещенка щодо втручання у зовнішню політику України, що були здійснені шляхом поширення даної інформації про Пола Манафорта.

На вказане рішення були подані апеляційні скарги. Суд відкрив за ними провадження. Уже 16 липня Шостий апеляційний адмінсуд скарги задовольнив. Судді встановили, що Розенблат не надав суду належних, достовірних та допустимих доказів, а лише посилання на публікації та статті ЗМІ, а також коментарі народних депутатів, політиків, державних службовців та інших осіб. Так, суд не знайшов доказів того, що поширена Лещенком інформація про Манафорта була отримана останнім від детектива НАБУ чи прокурора САП, або будь-якого іншого правоохоронного органу. Тому нардеп жодного дозволу на публікацію вказаної інформації від слідчого чи прокурора не повинен був отримувати.

Також Розенблат не довів того, що поширення Лещенком інформації про Манафорта стала підставою для оприлюднення негативних публікацій про нього і стало великим резонансом в американській політиці та призвело до звільнення.

Нагадаємо, цей же суд раніше зобов'язав НАБУ показати меморандум з ФБР. Щоправда апеляційний суд таке рішення скасував.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: