Лещенко показав документи Манафорта в ГПУ

Читать на русском
Народний депутат Сергій Лещенко передасть Генпрокуратурі документи, що підтверджують отримання Манафортом грошей від Партії регіонів.

Нардеп Сергій Лещенко в четвер, 23 травня, прийшов на допит у Генпрокуратуру і заявив, що готовий передати оригінали документів, але не довіряє Юрію Луценку, який, на його думку, може їх заховати «в сейф» і навіть продати президенту США Дональдові Трампу або ж його адвокату.

Як передає «Слово і Діло», про це пише Liga.net.

Депутат повідомив, що IT-підприємець виявив у 2017 році документи в офісі Манафорта на Софійській, 4. Вони підтверджують отримання американським політтехнологом від Партії регіонів $750 000 за фейковий контракт з продажу комп'ютерної техніки.

Про це Лещенко повідомив агенту ФБР Браяну Ерлу, який вів розслідування справи екс-прем'єра Лазаренка. Агент, у свою чергу, запропонував передати документи своєму колезі в Києві.

«Після чого я зустрівся з агентом ФБР і передав йому ті документи... Ці документи мені повернули позавчора... оскільки справу Манафорта в Америці завершено», - розповів депутат.

Лещенко показав журналістам нібито ці документи: дві прострочених кредитних картки, одна - на ім'я Філіпа Гріффіна, друга - на ім'я Леоніда Аврашова; компакт-диск з новинами, які перекладалися для Манафорта; біографія і анкета, яку заповнював Костянтин Килимник, права рука Манафорта - на доньку Килимника Ларису, для навчання її в приватній школі в Німеччині; її атестат; анкетні дані людей, які знімалися в рекламі Партії регіонів; звернення Януковича до дипломатичних кіл перед виборами.

«Далі тут є документи Партії регіонів, на яких є оригінальні підписи Януковича, Раїси Богатирьової і Бориса Колесникова... Наприклад, кодекс поведінки членів Партії регіонів. Тобто це політичні документи, які не мають особливої ​​цінності для слідства», - сказав він, додавши, що наявність цих матеріалів свідчить про достовірність й інших документів.

За його словами, серед усього цього масиву документів був контракт, за яким відбувалося перерахування грошей Манафорту від Партії регіонів - з печатками і підписами.

«Це документ, який підтверджує правдивість чорної бухгалтерії Партії регіонів, - сказав Лещенко, продемонструвавши інвойс від 14 жовтня 2009 року. - І в чорній бухгалтерії ПР є платіж, який позначено приміткою, що це для Манафорта, на таку ж суму - 750 тисяч доларів».

За його словами, мова йде про фейковий контракт, згідно з яким Манафорт отримав на рахунок банку в Олександрії $750 000 від Януковича під виглядом продажу комп'ютерів.

«Ці гроші на рахунок Манафорта надійшли з рахунку офшорної компанії, яка називається Неокомп Системз Лімітед, Беліз... Тобто він отримував гроші під виглядом продажу комп'ютерів, отримав гроші від белізького офшору, який мав рахунок у Киргизстані, а сам Киргизстан на ті роки мав репутацію однієї з чорних дір, де відмивалися гроші», - пояснив він.

Відповідаючи на запитання журналістів, чому він відразу не передав ці матеріали в ГПУ, а приніс їх тільки зараз, Лещенко зазначив, що мова йде про шахрайство громадянина США, тому він віддав документи ФБР.

Раніше Луценко заявив, що Лещенку можуть вручити підозру за розголошення даних слідства в його публікації про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів. Генпрокурор пообіцяв, що зробить все, щоб нардеп поніс покарання за «ускладнення відносин» між президентами України і США. Нардеп у відповідь закликав зняти з нього недоторканність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: