Україна затримала російський танкер за інцидент у Керченській протоці

Читать на русском
Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці.

Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба СБУ.

З порту Керчі зникли кораблі, захоплені в Керченській протоці – ЗМІВійськові катери і буксир, які Росія захопила в листопаді 2018 року, зникли з Керчі, де знаходилися останні місяці.

Як зазначили у СБУ, 24 липня цей російський танкер увійшов під прапором РФ до порту Ізмаїла, але мав вже назву NIKA SPIRIT.

«Слідство встановило, що танкеру «NEYMA», з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25.11.2018, російськими власниками змінено назву на «NIKA SPIRIT», — повідомили у СБУ.

Наразі групою слідчих СБУ, військових прокурорів та прикордонників на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії.

«Проведений обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів з судна, записів радіо перемовин під час конфлікту, бортових журналів. Допитано членів судокоманди, вилучено документи необхідні для встановлення істини у провадженні», — додали у СБУ.

Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.

25 листопада 2018 року в Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери «Бердянськ» і «Нікополь» і буксир «Яни Капу» з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя. Троє українських моряків під час атаки росіян отримали поранення.

Окупаційні «суди» в Криму заарештували 24 українських військових, вони були перевезені в російське СІЗО «Лефортово».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: