МЗС за міжнародний статус Керченської протоки

Читать на русском
Україна поки не буде розривати договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року.

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що Україна має намір домагатися визначення статусу Керченської протоки як міжнародної.

Як пише «Слово і Діло», про це вона заявила в ефірі Радіо НВ.

«Дуже важливо зараз забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. Це зніме дуже багато питань, які до сих пір існують, і правової невизначеності в тому числі, і питання спекуляцій Російської Федерації про статус Керченської протоки як внутрішньої протоки», - зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що РФ у своїй риториці дійшла до того, що тільки вона може контролювати судноплавство в Керченській протоці. «Тому для нас важливо зараз забезпечити подання наших інтересів саме в міжнародному арбітражі», - зазначила заступник міністра.

Також вона наголосила на важливості Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року.

«Навіть в останніх слуханнях голова трибуналу посилався на цю угоду як угоду, яке забезпечує свободу судноплавства в Керченській протоці. Тому я вважаю, що угода виконує зараз свою функцію, і Україна буде виходити при вирішенні цього питання з принципу доцільності. Угода є комплементарною до міжнародної морської конвенції», - зазначила Зеркаль.

Раніше МЗС України запросив у РФ час і місце повернення моряків і кораблів, захоплених біля Керченської протоки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: