Карт-бланш «Слуги народу»: чим загрожує абсолютна влада

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Є всі можливості створити однопартійну більшість. Це несе певні ризики авторитаризму.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

«Партія Зеленського отримує 253 місця. Вони можуть сформувати уряд, керівні органи Ради, розподілити комітети. З цим проблем у них не буде. З іншого боку, коли вони голосуватимуть за зміни до Конституції, а їхні обіцянки та пропозиції пов'язані з цим, то доведеться якось співпрацювати з іншими політсилами», – зазначив Петренко.

Крім того, є ще низка проблем. Зокрема, в нас немає закону «Про опозицію». Отже, немає закону, який би давав дієві інструменти впливу та контролю над більшістю, додав він.

Багато говорилося про реформу парламенту та закон про опозицію, але чи буде ця реформа – питання. Попередня Рада не змогла цього зробити, ЗеКоманда – обіцяє. Також буде проблема з тим, якій опозиції що давати, уточнив експерт.

Другий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиЩодня в режимі онлайн ми стежимо за обіцянками політиків, зокрема, за обіцянками президента Зеленського. Через два місяці його президентства можемо знову говорити про загальну кількість його виконаних і провалених обіцянок.

«Зараз дві політичні сили йдуть в опозицію – ОПЗЖ та ЄС. Як із ними бути? Що кому розподілити? У нас немає монолітної опозиції, щонайменше два табори», – підкреслив він.

«Система стримувань і противаг у нас досить слабка. Певною мірою загроза авторитаризму існує. Важливо, як реагуватиме й відстоюватиме принципи правової держави громадськість. З точки зору інституційного впливу на більшість, можливості обмежені. Якщо буде реформа парламенту, то ці можливості можуть з'явиться», – пояснив політолог.

Однак у партії також обіцяють позбавити депутатів імунітету й запровадити імперативний мандат, нагадав він.

«Тут також можливі проблеми. Депутати не будуть захищені. З огляду на те, що в нас правоохоронні органи часто використовують у політичних цілях для боротьби з конкурентами, є ризик партійної диктатури. Як у самій «Слузі народу», так і загалом. Це може бути серйозним інструментом впливу. Це точно не посилить парламентаризм і не зробить парламент центральною інституцією», – наголосив фахівець.

За його словами, зараз команда Зе отримала карт-бланш, але виправдати довіру їм буде дуже складно.

«Вони зараз несуть повну відповідальність за ситуацію в країні. Виклики, які стоять перед Україною, подолати складно. У клжному разі, вони втрачатимуть довіру. Єдине, чи зможуть скористатися можливостями, щоб нейтралізувати ці втрати?», – резюмував Ігор Петренко.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом другого місяця президентства – на інфографіці. Також ми писали, як працює Офіс президента.

Детальніше про те, скільки коштів із держбюджету отримають партії, які подолали 2%, – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: